Напредно
Пребарување
  1. Дома
  2. Архиви
Третман на смрзнато рамо

  Рамото е без сомнение клучот за движењата на целата рака. Доколку имате некаков проблем, болка или непријатност во таа област, тогаш функцијата на целата рака ќе биде оштетена. Едно од на...

Физиотерапија после артроскопија на колено

Артроскопија („arthroscopy – no problem surgery“) е ортопедска ,хируршка техника со која можат да се извршат повеќе зафати во зглобниот простор за донесување на дијагноза а воедно и соодветен третман на е...

Концептот на петте тибетански вежби

Петте тибетански вежби го претставуваат концептот на 5 вежби кои тибетските свештеници ги користеле за да живеат подолг и поздрав живот. Програмата на нивните вежби ја има опишано Питер Келд...

Категории: 
Апликација на хијалуронска киселина

  Хијалуронот (исто така наречен хијалуронска киселина, или хијалуронат) е природно биохемиско соединение, широко присутно во сврзното, епителното и нервното ткиво и е составен дел од нив...

Што е тоа миофасцијална релаксација (МФР) ?

Што е Фасција Фасцијата најлесно се опишува како еластична обвивка од сврзно ткиво што ги опкружува сите структури во телото - од крвните садови, преку нервите, органите, коските, д...

Третман со акупунктурни игли – Dry needling

Dry needling претставува ефикасна медицинска метода, која се користи за третирање на мускулна болка преку стимулирање на нервите во мускулите и меките ткива со акупунктурни игли, што дов...

Flossing техникa

Flossing техникa Flossing техникa (главно познато по имињата на брендовите: RockFloss ,Rogue Fitness Voodoo Floss или EasyFlossing ) е сè попопуларен метод кој многу често се користи од стрнана н...

Мобилизација на меки ткива со помош на инструменти – IASTM

Мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) е квалификувана миофасцијална интервенција што се користи за третман на меките ткива. Се заснова на принципите на масажата со вкрсте...

Интервју за “Семејно здравје” 2018 година

1.Македонското физиотерапевтско здржение е еден од начините за полесна реализација на потребите на физиотерапевтите кај нас. Кои се целите и задачите на оваа асоцијација? Одговор:...

Категории: