Напредно
Пребарување

Кегел вежби за жени

 

Кегеловите вежби се наменети за зајакнување на карличната мускулатура, кои даваат потпора на вашата уретра, мочниот меур,матка и ректум. Со зајакнување  на карличната мускулатура се намалува ризик од не задржување на урина, т.е од уринарна инконтиненција. Уринарниот стрес е проблемот кој влијае на дури 70% од жените во текот или после  бременоста. Со помош на овие  вежби може да се  подобри циркулацијата во ректалниот и вагиналниот дел и да се  спречат настанувања на хемороидите и да го забрзаат зараснувањето на раната по епизиотомија или кинењето во текот на породувањето.  Истотака овие вежби го подобруваат и  мускулниот тонус на вагината кој што е предуслов за поквалитетно сексуално уживање.

Како се изведуваат Кегелови вежби?

Вежбите се започнуваат со испразнетата бешика.Замислете дека сакате да сопрете гасови или проток на урината. При овие дејствија се активира  карличната мускулатура за изведување на овие вежби. Во исто време треба да се затегнат карличните мускули и да се подигнаат нагоре. Потрудете се да вежбате само карличната мускулатура без да се придвижива или активира абдоминалната мускулатура,  да не се затегаат мускулите на задникот и да не се задржува здивот. Со рака поставена на абдомен може да проверите дали стомачните мускули се движаат додека изведувате кегел вежби. Целта е тие да мируваат. На почеток ќе имате потешкотии за да ги изолирате само овие мускули од останатите и да ги контрахирате само нив, но со повеке пракса тоа се постигнува.

Започнете така што кај секое затегање на мускулите да задржите контракција за неколку секунди, по што треба да се релаксира мускулатура на неколку секунди. Како се зајакнуваат вашите карлични мускули, така ќе можете се подолго да ја задржувате мускулната контракцијата па дури и до 10 секунди со 10 секунди пауза.

Кегел вежбите може да бидат изведувани и со помош на специјално наменети помагала (тегчиња) со што може да се забрза процесот на зајакнување на мускулите од карличното дно .

Колку често се спроведуваат Кегеловите вежби?

Вежбите се спроведуваат неколку пати на ден. Со тек на време зголемувајте го бројот на контракциите во текот на денот, како и должината на нивното траење се до 10 секунди. Правете ги вежбите во серии од по 10 контракции и потрудете се во текот на денот да вежбате до три пати, со по 3 – 4 сета на вежби. Нема апсолутно никакви ограничувања за место и време за да применувате овие вежби- може да се спроведувват било каде и било кога – се додека се спроведуваат правилно. Бидете трпеливи, потребно е 3 – 6 недели за да приметите зголемување на тонусот, а тоа најпрвин ќе го почувствуваат жени кои имале проблем со слаба контрола на мочниот меур.

Овие вежби можат да бидат спроведувани и за време на бременоста и после

Најдобрите резултати во третманот на мускулатура на карличното дно во пост-породилниот период се добиваат во комбинација на третмани со функционална магнетна стимулација и кегеловите вежби со тегчиња.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.