Напредно
Пребарување

Cupping терапијата е традиционален вид на терапија кој се користи во многу култури ширум светот. Оваа терапија вклучува поставување на специјални чаши на кожата на пациентот, кои се создаваат негативен притисок, со цел да се зголеми протокот на крвта и да се подобри циркулацијата. Во последно време, cupping терапијата стана популарна и во македонската медицинска пракса. Во овој текст ќе ги разгледаме употребата, ефектите, нежелените ефекти и ситуациите кога е препорачливо или непрепорачливо да се користи cupping терапијата.

Cupping терапијата може да биде користна за повеќе состојби, вклучувајќи ги болки во грбот, мускулни напнатости, артритис, мигрени и депресија. Чашките се ставаат на одредени точки на телото, и со создавање на вакуум во чашите, се индицира притисок кој може да ја подобри циркулацијата и да ги опушти мускулите. Ова може да резултира со намалување на болката, подобрување на состојбите на општа здравје и забрзување на процесот на опоравување.

Сепак, како и секој вид на терапија, cupping терапијата има свои ефекти и нежелени ефекти. Помеѓу позитивните страни спаѓаат подобрување на циркулацијата, намалување на болката и подобрување на општото здравје. Но, нежелените ефекти можат да вклучуваат временски модрици или петехии(подкожно крварење на капилари) на кожата на местотo каде што се ставени чашите, кои обично исчезнуваат по неколку дена.

 

Cupping терапијата не е препорачлива во некои ситуации. Не се препорачува на лица кои имаат осетлива кожа, рани или инфекции на кожата. Исто така, треба да се избегнува на места каде што има  коски, крварења или на лица со нарушена коагулација на крвта, како и на бремени жени. Kако и со секој вид на терапија, е важно да се следат препораките и да се применува со прoценка на состојбата на пациентот и под надзор на лиценциран терапевт или лекар. Со правилна употреба, cupping терапијата може да биде безбедна и ефективна метода за подобрување на здравјето и благосостојбата на пациентот.

Пред да се одлучите за cupping терапија, важно е да се консултирате со својот лекар или лиценциран терапевт.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.