Напредно
Пребарување

Што е Фасција

Фасцијата најлесно се опишува како еластична обвивка од сврзно ткиво што ги опкружува сите структури во телото – од крвните садови, преку нервите, органите, коските, до мускулните групи и самите мускули. Секој дел од нашето тело е проткаен со фасција, а токму тоа не држи „во едно парче“ и во човечки облик. Фасцијата што ги опкружува мускулите се нарекува миофасција. Мускулите и фасциите се едно, тие работат заедно и само во нивната хармонија телото функционира правилно и здраво.

“Здравата“ фасција е еластична, влажна и лизгава и има способност да се истегнува и собира без никакви ограничувања или болки.

Меѓутоа, кога има некакво воспаление, повреда, хроничен емоционален и психолошки стрес во телото, фасцијата се собира, станува тврда, залепена и нееластична, го затегнува мускулот и ја попречува веќе споменатата хармонија и меѓусебната соработка на мускулите и фасцијата. систем. Овој редослед на настани предизвикува чувство на напнатост, болка, ограничување и стрес на одредени делови од телото.

 

Што точно е миофасцијална релаксација (МФР)?

Миофасцијалната релаксација е многу нежна мануелна техника чиј основен принцип е фактот дека терапевтот работи заедно СО пациентот, не само ВРЗ пациентот, односно неговото тело. Тоа значи дека терапијата се спроведува во согласност со она што го чувствува пациентот и врз основа на повратните информации се врши планирање на понатамошната терапија. Поради споменатата повратна информација и почитување на субјективниот впечаток на пациентот, третманот е многу безбеден и пријатен за личноста и нема многу контраиндикации за неговата примена.

 

Како изгледа третманот?

Идејата на третманот е да се опушти залепената фасција и да се врати во нормална состојба. Се користат неколку техники, од нежно истегнување на ткивата, тркалање на кожата меѓу прстите, нишање на телото или „лулање“ до задржување на нозете, рацете или главата во позиции на благо истегнување 3-5 минути.

Третманите се доволно релаксирачки што повеќето луѓе заспиваат и/или доживуваат силно чувство на смиреност проследено со намалување на болката. Сепак, некои луѓе може да доживеат зголемен интензитет на болка, но таа ретко трае подолго од еден ден.

 

За каков тип на проблеми се користи?

Оваа техника е широко применлива поради нејзината нежна техника и се користи за хронични болки во целото тело, болки во долниот дел на грбот, болки во вратот, синдром на замрзнато рамо, цервикоцефаличен, цервикобрахијален синдром. Поволно делува на анксиозноста и депресијата и на здравјето на жените при болки и непријатности во карлицата, болна менструација, лузни по царски рез…

Покрај горенаведеното, МФР е една од ретките техники со кои може да се третираат непријатните симптоми на ретки болести на сврзното ткиво како што се склеродермија и цистична фиброза.

1 Коментар

  •  9 месеци пред

    kOJ I KADE VO MAKEDONIJA E FASCIOTERAPEUT?
    jAS SUM NEUROPSIHIJATAR,DOLGOZIVEEV VO FRANCIJA I SUM ZAPOZNAEN SO FASCIOTERAPIJATA.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.