Напредно
Пребарување

Физиотерапевтите во државата ни на небо ни на земја – Нема место за нив во здравствениот систем!

Дипломирани физиотерапевти во државата заработуваат на црно во домашни услови. Други пак работат како келнери или на бензиска станица а само мал број се вработени според струката.

Дипломирани физиотерапевти во државата заработуваат на црно во домашни услови. Други пак работат како келнери или на бензиска станица а само мал број се вработени според струката. Од Македонското физиотерапевтско здружение одлучија да проговорат во јавноста за нивните проблеми бидејќи со години наназад не е регулирано нивното место во македонскиот здравствен систем. Од статистиката со која располагаат, над 370 физиотерапевти со факултет чекаат вработување. Самостојно не можат да отворат приватна ординација, а не поминуваат ниту на огласите за вработување во здравствените установи.

-За приватна ординација мора да ја отвори физијатар па да вработи физиотерапевт. На огласите ги примаат физиотеревтските техничари а не дипломирани физиотерапевти. И што ни останува нас. Никако не можеме да се реализираме во медицинското општество, вели Блаже Арсов, претседател на Македонско физиотерапевтско здружение

Поради ограничените закони но и лошатата систематизација на работните места со која предност имаат физиотерапевстските техничари, Арсов вели дека голем број негови колеги се селат во странство каде професијата им е и барана и ценета.

-Доаѓаат во здружението се зачленуваат кај нас, бидејќи ние правиме курсеви со светсаки сертификати, ќе ги завршат ќе го земат и заминуваат во странство. Таму тоа е регулирано како што треба и е многу барана професија, вели Арсов.

Од здружението за нивната долгогодишна мака писмено го информирале и министерот Венко Филипче. Засега не добиле одговор дали надлежните преку законски измени ќе го регулираат и статусот на физиотерапевтите, или, ќе продолжи нивното исселување во други држави.

 

https://zdravstvo.mk/fizioterapevtite-vo-drzhavata-ni-na-ne/

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.