Напредно
Пребарување

Ефекти од одењето на високи потпетици 

За многу жени одењето на високи потпетици е вообичаен моден додаток . Многу жени се сметаат себеси за нецелосни при одење на забава или други важни прилики кога не се на високи потпетици. Тие забораваат на несаканите ефекти од носењето високи потпетици и се фокусираат само на воодушевувањето од нивниот изглед во скапа облека усогласена со високите потпетици.

Несомнено ,вистина e дека жените изгледаат прекрасно и елегантно кога се добро облечени во облека што е усогласена со високи потпетици, но тие имаат тенденција да ги злоупотребуваат високите потпетици несвесно и подоцна стануваат плен на безброј здравствени предизвици, ако не веднаш, подоцна во животот.

Негативното влијание на високите потпетици почнува да се развива кога жените имаат тенденција да ги носат почесто. 

Врз основа на промените што се случуваат на телото во однос на држењето на телото, многу проблеми со скелетот може да се поврзат со носењето високи потпетици, особено кога жените го прават тоа вообичаено или се навикнуваат на носење високи потпетици.

Несаканите ефекти што може да појават при честото носење високи потпетици: 

1. Болка во долниот дел на грбот

Болката во долниот дел на грбот е чувство на болка која се движи од умерен до тежок интензитет .Утврден фактор е поврзан со редовното носење високи потпетици .Високите потпетици не даваат целосна поддршка на вашите стапала а тоа предизвикува нееднаква распределба на тежината која предизвикува болка, воспаление во лумосакралната регија на грбот.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206568/)

2. Болка во стапалото

Друг проблем поврзан со продолженото или редовното носење високи потпетици е болката во нозете. Високите потпетици имаат одредена форма и дизајн кој изгледа модерно. По долг ден на нозе во таа неудобна обувка, најверојатно ќе страдате од болки во нозете. Може да почувствувате остра болка во прстите,сводот на стопалото или петицата.

3. Истегнување на глуждот

Положбата на стапалата при носење високи потпетици претставува ризик за истегнување на глуждот. Ова е местото каде што лигаментите што го поддржуваат глуждот се напрегаат и повредуваат. Носењето високи потпетици  на еднакви површини како што се дупки, нерамнини и калдрма може да бидат потенцијални ризици за  да се лизнете и да го истегнете зглобот. Освен истегнување на глуждот, ваквото паѓање може да доведе и до скршеници на зглобовите, модринки на лактите и колената. Ако слетате незгодно, може дури и да доживеете потрес на мозокот. Воздржете се од секојдневно користење на вашите високи потпетици. Ако мора да се предадете на вашиот фетиш за обувките, направете го тоа само во посебни прилики.

Други несакани ефекти кои може да бидат предизвикани од носењето високи потпетици  се следниве.

4. Искривување на ‘рбетот

5. Хипертензија на прстите

6. Болка во колената

7. Искривени прсти

8. Ослабени лигаменти на скочниот зглоб 

9. Стегнати крвни садови.

Несомнено, некои жените не можат да го живеат својот  живот без да носат високи потпетици.Оваа причина изложува голем број жени голем ризик од некој од горенаведените несакани ефекти.

Сепак, модифицираната форма на носење високи потпетици може да го намали овој ризик.

1. Кога жените носат високи потпетици само во прилики за краток период, тие може да го намалат ризикот од несакани ефекти.

2. Чевлите со кратки или умерени потпетици кои се носат подолг период имаат минимален ризик од чевлите со многу долги потпетици кои се носат дури и на краток период.

3. Носете потпетици почесто додека седите ,отколку да шетате со нив.

4. Одењето на рамна, мазна површина со високи потпетици е побезбедно отколку одење со потпетици на нерамна површина

5. Редовното вклучување во вежби за стапала како што се истегнување и зајакнување на мускулите на потколеницата го прави стапалото пофлексибилно, а мускулите на потколеницата силни за да го поднесат стресот што го предизвикуваат петите на овие области.

Во случај на изразена болка после долготрајно носење на високи потпетици побарајте совет од физиотерапевт за решавање на создадените проблеми со некои од физиотерапевтските техники .

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.