Напредно
Пребарување

💢 Бекеровата циста, позната и како поплитеална циста, е оток исполнет со течност што се формира зад коленото. Често е резултат на основните состојби како артритис на коленото или кинење на менискусот, кои предизвикуваат акумулација на вишок зглобна течност. Бејкеровите цисти може да бидат болни и може да бараат третман, кој може да вклучува одмор, физикална терапија или во некои случаи, аспирација или операција за отстранување на цистата. Ако се сомневате дека имате Бејкерова циста, важно е да се консултирате со ортопед за соодветна евалуација и насоки.

 

Физиотерапијата може да биде клучна компонента за управување со цистата на Бејкер, особено кога е поврзана со основната состојба на коленото. Еве неколку вообичаени пристапи за физиотерапија:

 

1.Вежби со опсег на движење: Физиотерапевтите можат да ви помогнат да изведувате нежни вежби за одржување или подобрување на опсегот на движења во зглобот на коленото.

 

2.Вежби за зајакнување: Зајакнувањето на мускулите околу коленото може да обезбеди подобра поддршка и стабилност. Вашиот физиотерапевт ќе дизајнира вежби прилагодени на вашата состојба.

 

3. Мануална терапија:

Техниките како што се мобилизација на зглобовите и масажата на меките ткива може да помогнат во намалување на болката и подобрување на функцијата на коленото.

 

4. Модалитети: Физиотерапевтите може да користат модалитети како топлина, мраз, ултразвук или електрична стимулација за да управуваат со болката и воспалението.

 

5.Образование: Разбирањето на вашата состојба и учењето на правилната механика и држење на телото може да биде од суштинско значење за да се спречи влошување или повторување на цистата.

 

6.Помошни уреди:

Во некои случаи, вашиот физиотерапевт може да препорача употреба на одалка или патерици за поддршка на коленото додека заздравува.

 

7. Програма за вежбање дома: Веројатно ќе ви бидат дадени сет на вежби и истегнувања за да ги изведувате дома за да ги надополнат вашите сесии за физиотерапија во клиниката.

 

8. Модификација на активноста:

Вашиот физиотерапевт може да ве советува да ги измените вашите активности за да избегнете влошување на состојбата.

 

Важно е да ги следите упатствата на вашиот физиотерапевт и да присуствувате на сите препорачани сесии за најдобри резултати. Дополнително, физиотерапијата често е само еден дел од целокупниот план за лекување, затоа не заборавајте да разговарате за вашиот напредок и какви било проблеми со вашиот здравствен тим.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.