Напредно
Пребарување

 

Хијалуронот (исто така наречен хијалуронска киселина, или хијалуронат) е природно биохемиско соединение, широко присутно во сврзното, епителното и нервното ткиво и е составен дел од нив. Исто така, таа е важна компонента на синовијалната течност (течноста што го подмачкува зглобот) и е откриено дека ја зголемува неговата вискозност. Исто така, таа е незаменлива компонента на зглобната ‘рскавица, каде што е присутна како обвивка околу секоја рскавица клетка (хондроцит). Исто така, хијалуронот е суштинска компонента на кожата, каде што учествува во обновувањето на оштетеното ткиво. Меѓутоа, во сложените биохемиски структури во телото, а особено во пределот на зглобовите, тој учествува во многу други процеси важни за нормално функционирање. Сето ова е познато од студиите спроведени во 70-тите и 80-тите години на минатиот век, а сепак, само во последната деценија хијалуронот се шири во различни медицински и козметолошки апликации и го има речиси насекаде околу нас.

 

ПРИМЕНА НА ХИЈАЛУРОНАН

Така, неговата првична примена беше во препарати што се користат за време на операцијата на очите. Подоцна се појави во форма на инјекции за измазнување на брчките, за да заврши во секоја крема против истите тие брчки што ги задржува за себе. На крајот (или на почетокот) беше измислен терминот „вискосуплементација“ што значи инјектирање на препаратот хијалурон директно во зглобот со цел да се замени неговиот недостаток особено кај артрозата и со тоа да се намалат или елиминираат симптомите на овој дегенеративен артритис.

Значи, идејата е едноставна. Бидејќи ‘рскавицата во артритичните зглобови се „истрошуваат“, а потоа зглобна течност има сè помалку својство за подмачкување, неопходно е да се инјектира хијалурон во една од неговите употребливи форми директно во зглобот и на овој начин да се направи зглобната течност поефикасна при подмачкување и на крајот има намалување на болката и отокот на зглобовите и на крај води кон подобрување на подвижноста. Има два конкретни проблеми со таа идеја. Првиот е фактот дека хијалуронската киселина останува во зглобот само неколку дена или часови по инјектирањето и посакуваме нејзините ефекти да траат многу подолго. Значи, дали траат? Сега, се зависи од тоа која студија ја разгледувате. Иако некои студии велат дека постои значајна разлика во состојбата на пациентите кои примиле хијалурински инјекции во зглобот, во споредба со оние кои не примиле, има други кои велат дека нема разлика во состојбата на пациентите кои примиле хијалуронски препарати во заболените зглобови, во споредба со оние кои примале плацебо (обична вода, за која им било кажано дека е хијалурон). Повеќето од овие студии завршуваат со заклучок дека „потребни се повеќе истражувања за конечно да се утврди ефикасноста на овој препарат во третманот на остеоартритис“.

 

ТЕРАПЕВТСКИ ПРИСТАП

Самата терапија се состои од инјектирање еднаш неделно во период од 3-5 недели (во зависност од производителот и самиот лек), а често не ја исклучува употребата на други лекови, како и физикална терапија или кинезиотерапија (вежби). Нема опасност од овоие препарати при самата апликација. Несаканите ефекти се исклучително ретки и поминуваат неколку дена по терапијата. Така што одлуката за нејзината примена е прашање на комуникација помеѓу лекарот специјалист и пациентот. Сепак, треба да се нагласи дека само инјекциите на хијалуронска киселина не ја обновуваат рскавицата, ниту пак прават чудесен пресврт во дегенеративниот процес (за жал). Тие можат да бидат само помош во целокупниот третман oснован на одржување на подвижноста на оштетените зглобови, одржување на силата и држење под контрола на симптомите, особено болката, со докажани средства.

 

2 коментари

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.