Напредно
Пребарување

Акутната болка во долниот дел на грбот се однесува на болка во долниот дел на грбот која траела помалку од 12 недели. Долниот дел од грбот е регионот на телото каде што се наоѓа лумбалниот ‘рбет. Лумбалниот ‘рбет е долниот дел на’ рбетот и се состои од пет коски (пршлени). Помеѓу овие пршлени се структури наречени дискови кои дејствуваат како амортизери. Постојат безброј мускули кои дејствуваат на лумбалниот ‘рбет и голем број на силни лигаменти кои му овозможуваат на’ рбетот стабилност. Многу од овие структури можат да бидат вклучени кога имате остра болка во долниот дел на грбот.

Што предизвикува болка во грбот?

Акутната болка во грбот може да биде предизвикана од многу фактори како што се:

• траума (пад, сообраќајна несреќа, кревање)

• нерамнотежа на мускулите (постурални проблеми)

• постојни медицински состојби

• ревматолошки состојби.

 

Повреда може да се случи кога ќе направите нешто ново, различно или напорно, како што е кревање тешки предмети или играње нов спорт. Болката исто така може да се појави поради зголемување на стресот на грбот што постепено се претвора во повреда. Иако сериозни причини за болка во грбот се ретки, важно е вашата состојба да ја процените квалификуван здравствен професионалец, како што е физиотерапевт. Ова е особено важно ако болката во грбот е поврзана со други симптоми, како треска, необјаснето губење на тежината, иглички и игли или вкочанетост, или ако вашата болка била предизвикана од траума со голема брзина, како што е автомобил или спортска несреќа.

Што треба да направите?

На првиот знак на болка во грбот, постојат неколку едноставни работи што можете да ги направите за да обезбедите краткорочно олеснување и да му дадете на грбот најдобрата шанса за брзо заздравување.

• Останете активни: Можеби е примамливо да останете во кревет, важно е да продолжите да се движите колку што можете поудобно. Со тоа, можете да спречите вкочанетост и да ги ослободите мускулните грчеви. Вашиот физиотерапевт може да ви препише нежна програма за вежбање прилагодена да одговара на вашата состојба. Тие исто така можат постепено да ги напредуваат вежбите за да ви помогнат да се вратите во нормална функција што е можно поскоро.

• Користете топлина: Се покажа дека топлината ја подобрува болката и функцијата во текот на првите 48 часа на болки во грбот. Неколку лесни опции се топлински вреќи со пченица и шишиња со топла вода. Бидете сигурни дека ја тестирате топлината пред да ја примените.

• Пронајдете удобни позиции: Иако треба да останете што е можно поактивни за време на раните фази на болки во грбот, има моменти кога треба да легнете или да седите. Пронајдете позиции што ви овозможуваат најмногу удобност, особено кога спиете. Користењето перница под колената кога лежите на грб и помеѓу колената кога лежите на ваша страна може да понуди поддршка и ослободување од болка. Кога седите, поткрепете го долниот дел на грбот. Можете да користите валано нагоре крпа поставена во малиот лак на грбот. Ова ќе помогне да се обезбеди

поддршка и може да ја намали болката.

• Останете позитивни: болката во грбот е вознемирувачка и оневозможувачка состојба, но важно е да запомните дека ќе се подобрите. Со правилен третман треба да се врати нормално,

движење без болка, како и подобрување на јачината на клучните мускули за поддршка кои го опкружуваат ‘рбетот.

Како вашиот физиотерапевт може да помогне?

Важно е да се консултирате со физиотерапевт што е можно поскоро за да помогнете во олеснување на болката и да го подобрите движењето. Физиотерапевтите се експерти за проценка на мускулно-скелетни повреди, особено болка во грбот. Тие ќе обезбедат темелно испитување за да ги утврдат структурите одговорни за вашата болка. Физиотерапевтот, исто така, ќе може да ви овозможи подобро разбирање на причината за болката и понатамошните техники на самоуправување. Вашиот физиотерапевт, исто така, ќе разговара со опциите за третман со вас. Некои опции може да вклучуваат:

• мобилизација на зглобовите

• масажа

• истегнување

• вежби за зајакнување

• кинезиотејпинг

• совети за препорачани позиции и држење на домови и работа во текот на денот.

Третманот на основната причина не само што ќе ја реши болката во грбот, туку ќе спречи повторно да се врати. Ако страдате од болка во грбот, не одложувајте! Колку порано гледате физиотерапевт, толку побрзо може да ви помогне да ја контролираат болката во грбот и да ве вратат на работа, спорт и живот.

Докажано е дека терапевтскиот третман го забрзува закрепнувањето. Сепак, прогнозата кај овие типови пациенти, особено пациентите со компензација е дека времето за закрепнување е подолго отколку што се сметаше порано. Ова укажува дека болката во грбот е значаен, честопати долгорочен, здравствен проблем. Навистина, само главоболката е поголема во одделот за жалби за невролошки состојби. Обично, лекови, одмор и други модалитети се даваат за да помогнат при акутна болка. Од суштинско значење е овие клиенти да бидат упатени без одлагање до соодветниот здравствен оператор за оптимално закрепнување и да се спречи хроничноста на проблемот.

Вежбата покажа дека ефикасно го забрзува закрепнувањето од акутна болка во долниот дел на грбот со враќање на опсегот на движење и зајакнување на мускулите на грбот и стомакот. Истражувањето покажува дека специфичните мускули како мултифидус автоматски не се опоравуваат целосно по епизодата на акутна болка во грбот. Ова е можеби едно објаснување за бавното закрепнување што може да го доживеат некои луѓе откако претрпеле акутна болка во грбот што не посетиле физиотерапевт за третман. Вежбите за акутни болки во грбот мора да бидат специјално прилагодени на индивидуалниот пациент, земајќи ја предвид нивната дијагноза и клиничката презентација.

Вежбите треба да бидат пропишани од квалификуван професионалец, кој го оценил грбот целосно и да не бидат во форма на генерализиран прирачник за вежбање, даден на сите пациенти со акутна болка во грбот. Генерализираните програми за вежбање можат значително да ги влошат овие акутни пациенти.

Како може физиотерапијата да помогне?

Физиотерапевтите се високо квалификувани во проценка, дијагностицирање и управување со третманот на пациенти со акутна болка во грбот. Постојат индикации дека дури и мал број на сесии за едукација на физиотерапија, совети за управување, рецепт за вежбање и третман се доволни за да се покаже значително намалување на болката кај акутниот пациент. Третманот може да вклучува:

 

• мобилизација на зглобовите

• мобилизација на меките ткива

• кинезиотејпинг

• вежби (вклучувајќи истегнување и зајакнување на јадрото)

• акупунктура 

• екстензија

• електротерапија…и други физикални процедури

Физиотерапевтите се обучени да обезбедат вежби на контролиран, постепен и прогресивен начин угостителство за специфичност. Вежбањето може да се препише на различни начини, вклучувајќи:

• програма за вежбање дома со индивидуализирана прогресија

И каде што е соодветно

• хидротерапија

• индивидуална или групно вежбање

Физиотерапевтите се во можност да помогнат при брзо закрепнување на акутниот пациент, кој по можност е препорачан порано, отколку подоцна за третман.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.