Напредно
Пребарување

Третман со инјекција со хијалуронска киселина или стероидни инјекции при болка во колената: Сè што треба да знаете

 

Инјекциите со хијалуронска киселина и инјекциите на стероиди вообичаено се користат за лекување на болки во колената предизвикани од артритис, но тие работат на различни начини и имаат различни придобивки и недостатоци. Остеоартритисот е најчестиот облик на артритис, кој се карактеризира со дегенерација на зглобната ‘рскавица, што доведува до болка, вкочанетост и ограничена подвижност.

 

Што е хијалуронска киселина, како делува и зошто е ефикаснa?

Инјекциите со хијалуронска киселина се опција за третман која има за цел да ја надополни природната функција на подмачкување и амортизирање на течноста за зглобовите. Инјекциите содржат вискозен, јасен и безбоен раствор кој е сличен на синовијалната течност на зглобот. Тие се аплицираат директно во зглобот, обично како серија од три до пет инјекции, иако некои понови инјекции се даваат и како еднократно. Времетраењето на дејството на овие инјекциите може да варира, но се смета дека тие обезбедуваат олеснување во период од шест месеци до една година, а во некои случаи, ефектите може да траат подолго.

Главната придобивка од инјекциите е тоа што овој третман е со повеќе насочен пристап за лекување на болка во колената предизвикана од остеоартритис. Инјекциите помагаат да се врати нормалната функција на зглобовите и да се намали болката со дополнување на природната функција за подмачкување и амортизирање на зглобната течност. Спротивно на тоа, стероидните инјекции се форма на антиинфламаторни лекови кои можат да помогнат да се намали воспалението во зглобот, но тие исто така може да имаат неколку несакани несакани ефекти.

 

Споредба на инјекциите со хијалуронска киселина и инјекциите со стероиди .Безбедност и ефикасност на истите.

Еден од главните недостатоци на стероидните инјекции е тоа што тие можат да имаат голем број на несакани ефекти, вклучувајќи зголемен ризик од инфекција, разредување на кожата и појава на модринки.

Спротивно на тоа, инјекциите со хијалуронска киселина имаат многу малку несакани ефекти и добро се поднесуваат. Најчестите несакани ефекти од инјекциите со хијалуронска киселина се благи непријатности или некои отоци на местото на инјектирање, а постои мал ризик од развој на алергиска реакција на инјекцијата. Дополнително, инјекциите со хијалуронска киселина може да обезбедат подолготрајно олеснување во споредба со инјекциите на стероиди, бидејќи помагаат да се врати нормалната функција на зглобовите, додека стероидните инјекции обезбедуваат само привремено олеснување со намалување на воспалението.

 

Вистинската инјекција за вистинскиот пациент

Исто така, важно е да се забележи дека инјекциите со хијалуронска киселина може да бидат поефикасни за одредени типови на болка во колената, особено кај луѓе со умерена до тешка остеоартритис. Од друга страна, стероидните инјекции може да бидат поефикасни за лекување на болка во коленото предизвикана од воспаление, како на пример во случаи на ревматоиден артритис.

Одредени групи на луѓе можеби не се соодветни кандидати за стероидни инјекции поради основните здравствени состојби или други фактори. На пример, луѓето со дијабетес или историја на гастроинтестинални улкуси може да имаат поголем ризик од развој на несакани ефекти од инјекции на стероиди. Во овие случаи, инјекциите со хијалуронска киселина може да бидат побезбедна и посоодветна опција за третман.

И двата типа на инјекции можат да бидат ефективни за намалување на болката во коленото предизвикана од остеоартритис, но тие имаат различни механизми на дејство и имаат различни придобивки и недостатоци. Инјекциите со хијалуронска киселина се повеќе насочени во нивниот пристап, имаат помалку несакани ефекти, обезбедуваат подолготрајно олеснување и може да бидат поефикасни за одредени типови на болки во колената. Сепак, стероидните инјекции може да бидат поефикасни за лекување на болка во коленото предизвикана од воспаление и може да бидат подобра опција за одредени луѓе или здравствени состојби како што се пациенти со ревматоиден артритис или остеоартритис со чести болки. Ортопедот кој го менаџира вашиот третман ќе го одреди најдобриот курс на лекување според вашите индивидуални потреби и моментална состојба.

 

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.