Напредно
Пребарување

Плантарен фасциитис

Плантарниот фасциитис е резултат на колагенска дегенерација на плантарната фасција од калканеалниот туберозитет на петата, како и околните перифасцијални структури.

Симптоми :

Досадна, постојана болка. Остра или прободувачка болка кога газите на засегнатото стапало или притискате на петата. Вежбањето или движењето може привремено да ја ублажат болката, но обично  се влошува веднаш штом ќе престанете. Зголемена болка наутро или кога станувате после долго седење или спиење .

Етиологија:

 

 • Намалената дорзална флексија
 • Зголемен опсег на плантарна флексија
 • Деформитети Pes cavus или pes planus
 • Прекумерна пронација на стапалото
 • Активности на удар/носење тежина како што се продолжено стоење, трчање итн
 • Несоодветни обувки
 • Зголемена телесна тежина
 • Присуство на субкалканеален шилец
 • Дијабетес мелитус
 • Разлика во должината на нозете
 • Затегнатост и/или слабост на Гастрокемиус, Солеус, Тендоахилова тетива

 

Диагностички тестови

 

 • Windlass Test – Пасивна дорзална флексија на првиот метатарзофалангеален зглоб (тест за предизвикување симптоми на плантарната фасција со создавање максимално истегнување), позитивен тест ако болката се репродуцира. (прикажано во видеото од 40 секунди подолу)

 

Физиотерапевтски третман

 

 • Криотерапија после активност,
 • Истегнување на стопалото
 • Истегнување на gastrocnemius, soleus and plantaris.
 • Мануелна масажа на плантрна фасција
 • Мобилизација на меки ткива со помош на инструменти (IASTM)
 • Терапевтски ултразвук
 • Акупунктура
 • Биостимулирачки ласер
 • Кинезиотејпинг
 • Терапија со вендузи
 • Употреба на соодветни влошки или ортози за подршка медијалниот надолжен лак

и да обезбедат амортизација на петицата

 

Хируршки третман

◾Ендоскопска плантарна фасциотомија

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.