Напредно
Пребарување

Дали доста често ги гледате оние ленти во различни бои кои ги носат спортистите на себе? Што доколку кажеме дека баш овие ленти помагаат за време на бременоста во олеснување на тешкотиите, поддршка на абдоминалната мускулатура и за ослободување на менструални тегоби?

Кинезиотејпингот претставува еластична, самолеплива лента која што е развиена уште во 1979 година. Карактеристично е тоа што нема латекс, хипоалергена е и може да се носи и повеќе денови. Безбедна е за целата популација од бебиња па се до возрасни пациенти.

Лентата е изработена од 100% памучно влакно, медицинско акрилно лепило. Водоотпорна е и не го ограничува обемот на движење. Еластичноста на лентата има особина да влијае во релаксација и стимулација на мускулатурата. Самата лента го олеснува природниот процес на заздравување на телото, дава поддршка и стабилност на мускулите и зглобовите, ја подобрување крвната и лимфната циркулација, ја намалува болката, го намалува отокот и го контролира воспалението.

Што се однесува до бременоста, кинезио лентата е безбедна и ефикасна опција за третман. Мускуло – скелетните болки се вообичаени за време на бременоста, особено пределот на грбот и карлицата, како и болката во лигаментите (особено во долниот дел на абдоменот или препоните).

Во овие состојби кинезио лентата претставува алтернативна метода за користење на лекови. Со соодветна апликациjа претставува идеална опција за ослободување на болките за време на бременоста бидејки немаат фармаколошко дејство не содржат хемиски супстанци..

Со аплицирање на кинезио лентите во пределот на лумбалниот рбет или долниот дел од абдоменот се помага да се распредели тежината и воедно за се намали заморот и болката која што се јавува.

Постојат неколку видови на апликација на кинезио ленти кои што може да делуваат во поддршка на абдоменот, абдоминалната и грбната мускулатура.

Абдоминален “појас” , вертикални ленти за поддршка, бебешки “појас”, апликација за целосна поддршка на абдоменот, комбинирана апликација за лумбален `рбет и абдоминална мускулатура, апликација за поддршка на дијафрагмата и слично.

Со алицирање на некоја од овие техники ( зависно од потребата ) се постигнуваат различни ефекти: поддигнување на абдоменот и ослободување на притисокот во карлицата, ослободување од болките во долниот дел на абдоменот и грбот, поддршка и поддигнување на долниот дел од абдоменот, спуштање на горниот дел од абдоменот и ослободување на дијафрагмата за олеснување на дишењето.

Овие апликации може да се комбинираат и со соодветни апликација за грбна мускулатура, особено лумбалниот дел од `рбетот.

Добро е да се напомене дека постојат и соодветни техники кои што се применуваат при третман на “лузни” од царски рез. Помагаат во олеснување на абдоминалната мускулатура во таа регија, а воедно и во ослободување на фасцијата.

После царски рез јачината на стомачните мускули се намалува и нивото на маснотии во пределот на половината се зголемува. Кинезио тејпингот е лесно применлив метод и го стимулира активирањето на мускулатурата која е засегната. Голем број на студии покажуваат дека комбинацијата на кинезиотејпинг со вежби за стомачна мускулатура значително го забрзува опоравувањето на стомачната и грбната мускулатура кај жените после породување со царски рез.

Постпородилниот период исто така може да биде период во кој ќе се јават одредени тегоби кај жените.

Diastasis recti е состојба на одвојување на левата и десната страна на мускулот rectus abdominis. Овој мускул ја покрива предната страна од пределот на стомакот. Оваа состојба може често пати да се појави кај бремените жени поради преголема напнатост врз предниот абдоменален ѕид. Ризикот е поголем кога има повеќебројно раѓање ( близнаци на пример ), или после голем број на бремености. Diastasis recti изгледа како гребен кој што се протега преку средината на стомакот. Се протега од дното на градниот кош до папокот. Се зголемува со затегнување на мускулите во таа област.

Кинезиотејпинг техниката која се користи за оваа состојба го стимулира нормалното функционирање и ги зајакнува стомачните мускули. Кинезио тејп лентата создава невролошки одговор кој им дава наредба на мускулите да се спојат повторно во првобитната состојба.

Кинезиотејпинг техниката исто така може да се применува и при состојби кај менструални тегоби за ослободување на болката и напнатоста во абдоминалната мускулатура. Со соодветните техники особено како што е EDF – кинезиотејпинг апликацијата може да се помогне во значајно ослободување од болките во мускулатурата при тие состојби.

Бидете слободни, за време на бременоста, после породувањето па дури и во деновите за време на периодот во месецот консултирајте се и побарајте помош од сертифициран  физиотерапевт за кинезиотејпинг техники .

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.