Напредно
Пребарување

💢 Анатомија и функција на црниот дроб

Црниот дроб ги регулира повеќето хемиски нивоа во крвта и излачува производ наречен жолчка. Ова помага да се однесат отпадните производи од црниот дроб. Целата крв што ги напушта желудникот и цревата поминува низ црниот дроб. Црниот дроб ја обработува оваа крв и ја разградува, балансира и создава хранливи материи, а исто така ги метаболизира лековите во форми кои се полесни за употреба за остатокот од телото или кои се нетоксични. Повеќе од 500 витални функции се идентификувани во црниот дроб. Некои од попознатите функции го вклучуваат следново:

 

1.Производство на жолчка, која помага да се однесат отпадоците и да се разградат мастите во тенкото црево за време на варењето.

2.Производство на одредени протеини за крвната плазма.

3.Производство на холестерол и специјални протеини кои помагаат да се носат мастите низ телото.

4.Конверзија на вишокот гликоза во гликоген за складирање (гликогенот подоцна може да се претвори назад во гликоза за енергија) и да се балансира и да се направи гликоза по потреба.

5.Регулирање на нивото на амино киселините во крвта, кои ги формираат градежните блокови на протеините.

6.Преработка на хемоглобин за користење на неговата содржина на железо (црниот дроб складира железо).

7.Конверзија на отровниот амонијак во уреа (уреата е краен производ на метаболизмот на протеините и се излачува во урината).

8.Чистење на крвта од лекови и други отровни материи.

9.Регулирање на згрутчување на крвта.

10.Создавање на отпорност на инфекции преку создавање имунолошки фактори и отстранување на бактериите од крвотокот.

Чистење на билирубин, исто така од црвените крвни зрнца. Ако има акумулација на билирубин, кожата и очите пожолтуваат.

Кога црниот дроб ги разградува штетните материи, неговите нуспроизводи се излачуваат во жолчката или крвта. Жолчните нуспроизводи влегуваат во цревата и го напуштаат телото во форма на измет. Крвните нуспроизводи се филтрираат преку бубрезите и го напуштаат телото во форма на урина.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.