Напредно
Пребарување

 

Амилоидозата е ретка болест која се карактеризира со акумулација на абнормални амилоидни наслаги во телото. Амилоидните наслаги може да се наталожат во срцето, мозокот, бубрезите, слезината и другите делови од телото. Едно лице може да има амилоидоза на еден или неколку органи

 

Причини за амилоидоза

 

Амилоидозата може да биде секундарна на различна здравствена состојба или може да се развие како примарна состојба. Понекогаш тоа се должи на мутација на генот, но понекогаш причината за амилоидоза останува непозната.

 

Симптоми на амилоидоза

 

Знаците и симптомите на амилоидоза вклучуваат:

 

 • Чувство на слобост или замор
 • Слабеење
 • Оток во стомакот, нозете, глуждовите или стапалата
 • Вкочанетост, болка или пецкање во рацете или нозете
 • модрици
 • Виолетови дамки (пурпура) или области со модринки на кожата околу очите
 • Крварење повеќе од вообичаено по повреда
 • Зголемен јазик
 • Краток здив

 

Дијагноза

 

 • Тест на урина
 • Тест на крвта
 • Ехо,
 • Нуклеарен срцев тест
 • или ултразвук на црниот дроб.
 • Може да биде неопходен генетски тест за да се види дали имате фамилијарна форма на амилоидоза.
 • Биопсија

 

ТРЕТМАН

 

Хемотерапија: Некои лекови кои се користат за убивање на канцерогените клетки или за спречување на нивниот раст, исто така може да го запрат растот на клетките кои го создаваат абнормалниот протеин кај луѓето со амилоидоза.

Трансплантација на коскена срцевина: Исто така наречена „трансплантација на матични клетки“, оваа процедура користи здрави матични клетки од вашето тело. Матичните клетки се вадат од вашата крв, а потоа матичните клетки се внесуваат назад во вашето тело каде што патуваат до коскената срцевина и ги заменуваат нездравите клетки уништени со хемотерапијата.

Лекови: FDA неодамна одобри повеќе лекови за транстиретин амилоидоза. Овие лекови делуваат или со „замолчување“ на генот TTR или со стабилизирање на протеинот TTR. Како резултат на тоа, понатамошната амилоидна плоча не треба да се депонира во органите. За кој лек сте подобни ќе зависи од вашите симптоми и дали имате или не наследна форма на TTR амилоидоза.

 

Лабораториските истражувања покажуваат дека суплементацијата на CoQ10 ја намалува количината на формирање на амилоид бета плаки во мозочните клетки, што резултира со подобрено однесување

 

Клиничко испитување: Вашиот лекар или медицинска сестра можеби ќе можат да ви дадат информации за истражувачки студии кои користат волонтери за тестирање на нови лекови и процедури.

 

Вашиот доктор може да продолжи да ве тестира за да провери дали абнормалните нивоа на протеини во вашето тело се намалени и да ја провери функцијата на органите на вашето тело.

 

 • Пејсмејкер
 • Трансплантација на матични клетки
 • Трансплантација на црн дроб може да ја третира болеста доколку имате одредени видови на наследна амилоидоза.

 

Амилоидна невропатија

 

Амилоидните наслаги може да ги оштетат нервите надвор од вашиот мозок и ‘рбетниот мозок, наречени периферни нерви. Периферните нерви носат информации помеѓу вашиот мозок и ‘рбетниот мозок и остатокот од вашето тело. Ако амилоидозата влијае на вашите нерви, може да имате:

 

 • Проблеми со рамнотежа
 • Проблеми со контролирање на мочниот меур и дебелото црево
 • Проблеми со потење
 • Пецкање и слабост
 • зашеметеност кога стоите поради проблем со способноста на вашето тело да го контролира крвниот притисок (ортостатски промени).

 

Физикална терапија

 

Редовната физичка активност може да игра важна улога во управувањето со амилоидозата. Се покажа дека вежбањето го подобрува кардиоваскуларното здравје, го намалува воспалението и го подобрува севкупниот квалитет на живот. Покрај тоа, вежбањето може да помогне да се спречат компликации поврзани со амилоидоза, како што се срцева слабост и откажување на бубрезите.

 

 • Вежби за рамнотежа и стабилност на јадрото
 • TENS за вкочанетост, пецкање
 • Кегeл вежби

 

Диетa

 

Се препорачува да се јадат различни протеини. Идеално, исхраната на една личност е богата со посно (пилешко/риба) и растителна (јаткасти плодови/семиња/соја/грав/леќа) протеини. Најдобро е да се ограничи внесувањето на црвено месо и да се избегнува преработеното месо.

 

 

 

Природни и комплементарни терапии за амилоидоза

 

 • Движење. Амилоидозата може да предизвика замор и слабост, па последното нешто што можеби сакате да го направите е вежбање. …
 • Терапија со спиење (соодветен одмор)
 • Диета со намалена сол
 • Замена на оброците со месо со нешто друго
 • Прилагодување на приемот на течности. …
 • Диуретици. …
 • Масажа на стапала.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.