Напредно
Пребарување

Мускул Teres minor 

Teres minor е  клучна компонента на ротационата манжетна на рамото и игра витална улога во подвижноста и стабилноста на раката. Сепак, тој е подложен на развој на тригер точки , што може значително да влијае на неговата функционалност и да доведе до непријатност во пределот на рамото.

Симптоми:

1.Локализирана болка во рамото.
2.Болка која се простира надолу по раката или кон лопатката.
3.Ограничена подвижност на рамената.
4.Непријатност при движења над главата или ротации на рамената.

 

Причини:

1.Прекумерна употреба од повторливи активности на рамената, особено движења над главата.
2.Директна траума или повреда во пределот на рамото.
3.Продолжителни лоши позиции.
4.Нестабилност на рамото, зголемување на обемот на работа на Teres Minor.
5.Небалансирани соседни мускули кои влијаат на функцијата на Teres Minor.

 

Третман на тригер точки:

1.Вклучува техники како миофасцијално ослободување и специфични истегнувања.
2.Применува методи како Dry needling/сува пункција.
3.Има за цел да ја ублажи мускулната тензија и да ги активира точките.
4.Се фокусира на враќање на функционалноста на рамото и ублажување на болката.

 

Специфики на мускулот на Терес минор:

1.Дел од групата на ротациона манжетна во рамото.
2.Помага при надворешна ротација и стабилизирање на рамениот зглоб.
3.Потекнува од скапулата и се припојува на хумерусот.
4.Се инервира од аксиларниот нерв, а се снабдува со крв од задната циркумфлексна хумерална артерија.

 

Терапевтски интервенции:

1.Целни точки за активирање во Teres Minor.
2.Подобрување на мускулната релаксација и намалување на болката.
3.Подобрување на циркулацијата на крвта во погодената област.
4.Олеснување на закрепнувањето и враќање на движењето на рамената.

#TeresMinorMuscle #ShoulderPain Relief #Physiotherapy Care #ShoulderRehab #MuscleRecovery #ShoulderManagement #Physical Therapy #ShoulderHealth #ShoulderPain Tips #MusclePain Relief

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.