Напредно
Пребарување
  1. Дома
  2. Архиви
САКРОИЛИИТИС – ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ТРЕТМАН

Што е сакроилиитис? Сакроилиитис претставува воспаление на еден или двата сакроилијачни зглобови. Овие два зглобови се наоѓаат на местото каде што сакрумот (триаголниот дел н...

Тендинитис на двоглавиот мускул на надлактицата (m. biceps brachii)

Тендинитис на двоглавиот мускул на надлактицата (m. biceps brachii)   Бицепсот (m. biceps brachii) претставува мускул на надлактицата кој што има две глави. Тие се наречени долга и кратка глава....

Физиотерапија при скршеници и контузии на ребра и граден кош

    Фрактурите на ребрата настануваат кога доволно значителна сила е директно насочена кон нив при што предизвикува скршеница. Фрактурите на ребрата често се поврзани и со други пов...

Категории: 
Цервико – цефаличен синдром

Цервикоцефаличниот синдром се карактеризира со болка и вкочанетост во горниот дел од цервикалниот ‘рбет пропратен со главоболка. Синдромот често е пропратен и со симптоми на вртоглавица, в...

Респираторна физиотерапија – Перкусија, постурална дренажа и вибрации

Респираторната физиотерапија е главна алка во рехабилитација на пациентите во болнички услови особено кај пациентите после оперативни третмани. Целта е ослободување на дишните патишта од з...

Онлајн консултации и телемедицина

Во време на пандемија и енормно зголемување на бројките на заболени ширум светот со болеста Ковид-19, предизвикана од Sars-Cov2 вирусот стравот кај пациентите да го посетат својот физиотерапевт е...

Хронична болка во вратот

Хронична болка во вратот Според Интернационалната Асоцијација за истражување на болката (IASP) за хронична болката во вратот се смета онаа болка која што е локализирана во било која регија од ...

Улогата на физиотерапевтот во ургентен центар

Обезбедувањето физиотерапeвт во одделот за итни случаи (ургентен центар) во болниците е во голем пораст. Физиотерапевтите можат да им помогнат на пациентите да започнат со патот на закрепнув...