Напредно
Пребарување

Астмата е состојба во која вашите дишни патишта се стеснуваат и отекуваат, што доведува до тешкотии во дишењето.
Исто така, може да предизвика:
– ** Кашлање **
– ** Свирење** (звук на свирење кога издишувате)
– ** Скратен здив **
– ** Стегање или болка во градите

– За некои поединци, астмата е мала непријатност, додека за други, може значително да влијае на секојдневните активности, па дури и да доведе до напади на астма опасни по живот.

🔸️Содржина на астма

Астмата првенствено вклучува воспаление и стегање на мускулите околу дишните патишта, што го отежнува дишењето.
Клучните симптоми вклучуваат:

– ** Кашлање
– ** отежнато дишење
– ** Скратен здив
– ** затегнатост во градите

Овие симптоми може да се разликуваат по сериозност и може да доаѓаат и да си одат со текот на времето.
Фармаколошки ефекти на астмата

– ** Лековите играат клучна улога во управувањето со астмата. Вообичаените типови вклучуваат:
– ** Бронходилататори: Овие ги релаксираат мускулите на дишните патишта, подобрувајќи го протокот на воздух.
– ** Антиинфламаторни лекови: Тие го намалуваат воспалението на дишните патишта.
– ** Комбинирани инхалатори: Содржат и бронходилататори и антиинфламаторни агенси.
– ** Biologics: Целни специфични имунолошки патишта вклучени во астмата.

Изборот на лекови зависи од тежината на астмата и индивидуалните потреби.

🔸️Нефармаколошки ефекти

– **Модификацијата на животниот стил може да го надополни третманот:
– **Избегнување на предизвикувачи: Идентификување и минимизирање на изложеноста на алергени (на пр., полен, прашински грини, првут од домашни миленици).
– **Редовно вежбање: Помага во одржување на функцијата на белите дробови.
– **Техники на дишење: Техниките како што е дишењето со свиткани усни може да ги олеснат симптомите.
– **Управување со стресот: Стресот може да ја влоши астмата, затоа намалувањето на стресот е од суштинско значење.

🔸️Превенција на астма

Додека астмата не може да се излечи, превентивните мерки вклучуваат:

– **Избегнување на чад од тутун**: И активното и пасивното пушење ја влошуваат астмата.
– **Одржување здрава тежина**: Дебелината може да ги влоши симптомите.
– **Вакцинирање**: Се препорачуваат вакцини против грип и пневмонија.
– **Редовни прегледи**: Следење на астмата и прилагодување на третманот по потреба.

🔸️Дијагноза на астма
Дијагнозата вклучува:
Медицинска историја: Дискутирање за симптоми, предизвикувачи и семејна историја.

– **Физички преглед: Аускултација за отежнато дишење и проценка на функцијата на белите дробови.
– **Тестови за функција на белите дробови: Вклучувајќи спирометрија и мерења на максималниот проток.
– **Алергиско тестирање: Идентификување на специфични предизвикувачи.

▪️Раната дијагноза и правилното управување се клучни за да се спречи долгорочно оштетување на белите дробови и тешки напади.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.