Напредно
Пребарување

Ако се обидувате да се ослободите од болката, во последно време веројатно сте го сретнале името фасција. Фасцијата не е ново откритие, но третманите за фасција во последно време стануваат сè попопуларни и широко се користат во процесот на рехабилитација.

Што е фасција?

Фасција е обвивка од еластично сврзно ткиво што го опкружува целото тело – мускулите (длабока фасција) и внатрешните органи (висцерална фасција). Овозможува лизгање помеѓу ткивните слоеви и ги пренесува силите што се создаваат во телото. Длабоката фасција е богато снабдена со крвни садови и нервни завршетоци, различни рецептори за чувство на болка и притисок. Проблемот настанува кога има згуснување, односно адхезија на слоевите на фасцијата, што го оневозможува соодветното лизгање на мускулните влакна и се јавува нарушување на шемата на движење со последователна појава на болка и функционални ограничувања. Фасцијалната манипулација е метод на мануелна терапија која ја третира длабоката фасција.

Испитувањето вклучува идентификација на болни движења и локализација на специфични точки на фасцијата кои се поврзани со причината за болка или ограничување на движењето.

На овој начин се одредува третман кој е индивидуализиран и специфичен за секој клиент и неговите поплаки.

Масажата со длабоко триење на одредена точка на фасцијата постигнува подобро лизгање помеѓу слоевите на фасцијата и намалување на напнатоста и последователно опуштање на мускулните влакна. Со наоѓање и манипулирање со точката, можно е повторно да се воспостави правилна шема на движење и да се елиминира болката. . На овој начин се опушта целата фасцијална линија, што доведува и до намалување на напнатоста во болното место.

Често изворот на болка и дисфункција е во длабоката фасција, а со наоѓање на точниот извор, односно поентата, проблемот може целосно да се реши. Бројот на третмани зависи од тоа колку е „заслепена“ фасцијата и од времетраењето на симптомите.

Индикации:

  • болни состојби на ‘рбетот
  • главоболки
  • синдроми на прекумерен напор
  • болки по повреди на мускулно-скелетниот систем

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.