Напредно
Пребарување

Третманот со масажа на тригер точка е специјализирана форма на терапија со масажа која се фокусира на таргетирање на одредени области на мускулна тензија и непријатност познати како тригерни точки. Овие точки на активирање се тесни јазли или ленти на мускулни влакна кои можат да се развијат поради различни фактори како што се стрес, прекумерна употреба, повреда или лошо држење на телото.

За време на сесијата за масажа на тригерна точка, вешт терапевт врши директен притисок на овие точки за активирање за да ја ослободи напнатоста и да ја ублажи болката. Терапевтот може да ги користи своите прсти, зглобови или специјализирани алатки за да ги лоцира и ефикасно да ги третира тригерните точки.

Примарната цел на масажата со тригер точка е да се намали болката во мускулите и да се промовира релаксација. Со насочување на точките за активирање, овој третман може да помогне да се:

Олеснување на мускулната тензија: Масажата на тригер точка делува на ослободување на затегнатоста и јазлите во мускулите, овозможувајќи им да се релаксираат и да се вратат во нивната природна состојба. Ова може значително да ја намали мускулната тензија, вкочанетост и болка.

 

Ублажување на болката: Активните точки често се поврзуваат со локализирана болка во одредени области на телото. Со примена на директен притисок врз овие точки, масажата на тригер точка може да помогне да се намали болката и непријатноста. Може да биде особено ефикасен во лекувањето на состојби како што се тензични главоболки, болки во грбот, болки во вратот и фибромијалгија.

 

Подобрете го опсегот на движење: затегнатите мускули и точките за активирање може да го ограничат движењето и да го ограничат вашиот опсег на движења. Со ослободување на напнатоста и промовирање на мускулна релаксација, масажата на тригер точка може да ја подобри флексибилноста и да го зголеми вашиот опсег на движења.

 

Подобрете ја циркулацијата: Притисокот применет за време на масажата на тригер точка помага да се подобри циркулацијата на крвта во третираните области. Зголемената циркулација носи повеќе кислород и хранливи материи до мускулите додека промовира побрзо заздравување и го намалува воспалението.

 

Спречете повреди: Масажата на тригерна точка може да биде корисна за спречување на идни повреди со решавање на мускулната нерамнотежа и областите на напнатост пред да се развијат во позначајни проблеми. Редовниот третман може да помогне да се идентификуваат и ублажат точките на активирање, промовирајќи подобро целокупно здравје на мускулите и намалувајќи го ризикот од повреда.

 

Важно е да се напомене дека масажата на тригерна точка може да предизвика одредена непријатност за време на третманот бидејќи терапевтот врши притисок врз точките за активирање. Сепак, целокупниот ефект е обично олеснување и релаксација додека тензијата и болката се намалуваат.

 

Секогаш се препорачува да се консултирате со квалификуван терапевт за масажа или здравствен работник за да одредите дали масажата со тригер точка е соодветна за вашата специфична состојба или потреби.

1 Коментар

  •  9 месеци пред

    Znaenjeto i uspehot ja istaknuvaat uspesnosta na fizioterapevtot pri masiranje a pacientite da se zadovolni. Bravo Gorance

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.