Напредно
Пребарување

Тенискиот лакт или латералниот е болна состојба на лактот предизвикана од прекумерна употреба. Не е изненадувачки, играњето тенис или други спортови на ракети може да ја предизвика оваа состојба. Сепак, неколку други спортови и активности, исто така, можат да ве стават во опасност.

Тенискиот лакт е воспаление на тетивите што се придружуваат на мускулите на подлактицата од надворешната страна на лактот. Мускулите и тетивите на подлактицата се оштетуваат од прекумерна употреба – повторувајќи ги истите движења повторно и повторно. Ова доведува до болка и нежност од надворешноста на лактот.

Постојат многу опции за третман на тениски лакт. Во повеќето случаи, третманот вклучува тимски пристап. Основните лекари, физиотерапевти и, во некои случаи, хирурзите работат заедно за да обезбедат најефикасна нега.

Анатомија

Вашиот зглоб на лактот е зглоб составен од три коски: горната рака на коската (хумерус) и двете коски во подлактицата (радиус и улна). Постојат коскени испакнатини на дното на хумерусот наречени епикондилови. Коскената испакнатина од надворешната страна (латерална страна) на лактот се нарекува странична епикондил.

ЕКРБ мускул и тетива

Мускулите и тетивите на ECRB обично се вклучени во тениски лакт.

Мускулите, лигаментите и тетивите го држат зглобот на лактот заедно.

Латералниот епикондилитис или тенискиот лакт ги вклучува мускулите и тетивите на подлактицата. Мускулите на подлактицата ви ги продолжуваат зглобот и прстите. Тендовите на подлактицата – честопати наречени екстензори – ги прикачуваат мускулите на коска. Тие се прикачуваат на страничниот епикондил. Тетива обично вклучена во тениски лакт се нарекува Extensor Carpi Radialis Brevis (ECRB).

Причини:

1.Преголема употреба

Неодамнешните студии покажуваат дека тенискиот лакт честопати се должи на оштетување на специфичен мускул на подлактицата. Мускулот на екстензорниот carpi radialis brevis (ECRB) помага да се стабилизира зглобот кога лактот е исправен. Ова се случува за време на удар на тенис, на пример. Кога ECRB е ослабена од прекумерна употреба, микроскопски солзи се формираат во тетива, каде што се придава на латералниот епикондил. Ова доведува до воспаление и болка.

ECRB, исто така, може да биде под зголемен ризик од оштетување поради нејзината позиција. Како што лактот се наведнува и се исправа, мускулот се фаќа против коскени испакнатини. Ова може да предизвика постепено абење и солза на мускулот со текот на времето.

2.Активности

Спортистите не се единствените луѓе кои добиваат тениски лакт. Многу луѓе со тениски лакт учествуваат во работа или рекреативни активности кои бараат повторувачко и енергично користење на мускулот на подлактицата.

Сликарите, водоводџиите и столари се особено склони кон развој на тениски лакт. Студиите покажаа дека авто-работниците, готвачите, па дури и месарите добиваат тениски лакт почесто од останатото население. Се смета дека повторувањето и кревањето тежина се потребни кај овие занимања доведува до повреда.

3.Возраст

Повеќето луѓе кои добиваат тениски лакт се на возраст меѓу 30 и 50 години, иако секој може да добие тениски лакт ако ги има факторите на ризик. Во спортските трки како тенисот, неправилната техника на мозочен удар и неправилната опрема може да бидат фактори на ризик.

4.Непознато

Латералниот епикондилитис може да се појави без призната повторена повреди. Оваа појава се нарекува „подмолна“ или од непозната причина.

Симптоми

Локација на болка во страничен епикондилит.

Симптомите на тенискиот лакт се развиваат постепено. Во повеќето случаи, болката започнува како блага и полека се влошува со недели и месеци. Обично нема специфична повреда поврзана со почетокот на симптомите.

Вообичаени знаци и симптоми на тениски лакт вклучуваат:

Болка или горење на надворешниот дел од лактот

Слаба сила на зафат

Симптомите често се влошуваат со активност на подлактицата, како што се држење на ракета, вртење на клуч или тресење раце. Вашата доминантна рака е најчесто погодена; сепак, и двете раце можат да бидат засегнати.

   Лекарски преглед

Вашиот лекар ќе разгледа многу фактори за да поставите дијагноза. Овие вклучуваат како се развиваат вашите симптоми, какви било фактори на ризик при професионалност и учество во рекреативни спортови.

Вашиот лекар ќе разговара со вас за тоа кои активности предизвикуваат симптоми и каде на раката се појавуваат симптомите. Бидете сигурни да му кажете на вашиот лекар ако некогаш сте го повредиле лактот. Ако имате историја на ревматоиден артритис или нервни заболувања, кажете му на вашиот лекар.

За време на прегледот, вашиот лекар ќе користи различни тестови за да ја посочи дијагнозата. На пример, вашиот лекар може да ве замоли да се обидете да ги исправите зглобот и прстите од отпор со раката целосно директно за да видите дали тоа предизвикува болка. Ако тестовите се позитивни, му кажува на вашиот лекар дека тие мускули можеби не се здрави.

Тестови

Вашиот лекар може да препорача дополнителни тестови за да се отфрли други причини за вашиот проблем.

*Х-зраци. Овие тестови даваат јасни слики на густи структури како коска. Може да бидат преземени за да се исклучи артритисот на лактот.

*Скенирање на магнетна резонанца (МРИ). Ако вашиот лекар смета дека вашите симптоми се поврзани со проблем со вратот, може да се нарача МНР скенирање. Скените за МНР покажуваат детали за меките ткива и ќе му помогнат на вашиот лекар да види дали имате можен хернијален диск или артритис на вратот. Двете овие состојби честопати создаваат болка во рацете.

*Електромиографија (ЕМГ). Вашиот лекар може да нареди ЕМГ да ја исклучи компресијата на нервите. Многу нерви патуваат околу лактот, а симптомите на нервна компресија се слични на оние на тенискиот лакт.

Третман

1.Нехируршки третман

Околу 80% до 95% од пациентите имаат успех со нехируршки третман.

Одмори Првиот чекор кон закрепнување е да и дадете на вашата рака соодветно одмор. Ова значи дека ќе мора да престанете да учествувате во спортски или тешки работни активности неколку недели.

Нестероидни антиинфламаторни лекови. Лековите како аспирин или ибупрофен ја намалуваат болката и отокот.

Вежба за истегнување на зглобовите

Вежба за истегнување на зглобовите со продолжена лактот.

Физикална терапија. Специфични вежби се корисни за зајакнување на мускулите на подлактицата. Вашиот терапевт, исто така, може да изврши ултразвук, мраз масажа или техники за стимулирање на мускулите за подобрување на заздравувањето на мускулите.

Стегачи .Користењето на стегачи (или ортози)во центарот на задниот дел од подлактицата може да помогне во олеснување на симптомите на тенискиот лакт. Ова може да ги намали симптомите со мирување на мускулите и тетивите.

Стероидни инјекции. Стероиди, како што е кортизон, се многу ефикасни антиинфламаторни лекови. Вашиот лекар може да одлучи да ја инјектира болната област околу страничниот епикондил со стероид за да ги ублажите симптомите.

Терапија со екстракорпорален шок-бран. Терапијата со шок-бранови испраќа звучни бранови до лактот. Овие звучни бранови создаваат „микротраума“ кои ги промовираат природните процеси на заздравување на телото. Терапијата со шок-бранови се смета за експериментална од многу лекари, но некои извори покажуваат дека може да биде ефективна.

Проверка на опрема. Ако учествувате во спорт на ракети, вашиот лекар може да ве поттикне да ја проверите вашата опрема соодветно за да може да се вклопи. Поцврстите ракети и полабавите ракети често може да го намалат стресот на подлактицата, што значи дека мускулите на подлактицата не мора да работат толку напорно. Ако користите преголема рекета, промената на помала глава може да помогне да се спречат повторување на симптомите.

2.Хируршки третман

Ако вашите симптоми не реагираат по 6 до 12 месеци на нехируршки третмани, вашиот лекар може да препорача операција.

Повеќето хируршки процедури за тениски лакт вклучуваат отстранување на заболениот мускул и пренасочување на здравиот мускул на коска.

Правиот хируршки пристап за вас ќе зависи од низа фактори. Овие вклучуваат опсегот на вашата повреда, општата здравствена состојба и личните потреби. Разговарајте со вашиот лекар за опциите. Разговарајте за резултатите што ги има вашиот лекар и сите ризици поврзани со секоја постапка.

Отворена операција. Најчестиот пристап за поправка на тенискиот лакт е отворена хирургија. Ова вклучува правење на засек над лактот.

Отворената операција обично се изведува како амбулантска операција. Ретко се бара престој во текот на ноќта во болницата.

Артроскопска хирургија. Тенискиот лакт исто така може да се поправи со помош на минијатурни инструменти и мали засеци. Како и отворена хирургија, ова е еднодневна или амбулантска постапка.

Хируршки ризици. Како и со секоја операција, постојат ризици со тениска операција на лактот. Најчестите работи што треба да се земат предвид вклучуваат:

Инфекција

Оштетување на нервите и крвните садови

Можна пролонгирана рехабилитација

Губење на сила

Губење на флексибилност

Потребата за понатамошно хирургија

3.Рехабилитација. 

После операцијата, раката може да биде имобилизирана привремено со расказ. Околу 1 недела подоцна, сетките и распрскувачот се отстрануваат.

Откако ќе се отстрани сплинетот, започнуваат вежби за истегнување на лактот и враќање на флексибилноста. Лесни, постепено вежби за зајакнување се започнуваат околу 2 месеци по операцијата.

Вашиот лекар ќе ви каже кога ќе можете да се вратите на атлетска активност. Ова е обично 4 до 6 месеци по операцијата. Тениската операција на лактот се смета за успешна кај 80% до 90% од пациентите. Сепак, не е невообичаено да се види загуба на сила.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.