Напредно
Пребарување

Спортска масажа е вид на масажа која е специјално дизајнирана за спортисти и активни поединци. Тоа вклучува примена на различни техники на мускулите и меките ткива на телото, со цел да се подобрат атлетските перформанси, да се спречат повредите и да се промовира закрепнувањето.

Една од основните придобивки на спортската масажа е подобрувањето на циркулацијата. Со зголемување на протокот на крв во мускулите, спортската масажа може да помогне да се испорача повеќе кислород и хранливи материи до ткивата, што може да ја подобри нивната функција и да го промовира заздравувањето. Дополнително, спортската масажа може да помогне да се разложат адхезии и ткиво со лузни, што може да ја подобри флексибилноста и опсегот на движења.

Друга клучна придобивка од спортската масажа е нејзината способност да ја ублажи болката и напнатоста во мускулите. Ова се постигнува преку употреба на техники како што е масажа на длабоки ткива, која може да ги насочи затегнатите или заврзани мускули и да ја ослободи напнатоста. Со ублажување на болката и напнатоста, спортската масажа исто така може да помогне да се спречат повредите и да се промовира побрзо закрепнување.

Cupping е древна терапија која се користи илјадници години во традиционалната кинеска медицина. Вклучува нанесување на вшмукување чаши на кожата, што може да помогне да се стимулира циркулацијата и да се промовира заздравувањето. Ова може да помогне да се намали мускулната тензија, да се намали воспалението и да се промовира протокот на енергија низ телото.

Комбинирање на спортска масажа и cupping терапија
Кога спортската масажа и вендузите се комбинираат, придобивките можат да бидат уште поголеми отколку кога секоја терапија се користи сама. Тоа е затоа што двете терапии работат заедно синергетски за да ја подобрат циркулацијата, да ја ублажат болката и да го промовираат заздравувањето.

На пример, вшмукувањето создадено со вендузи може да помогне да се подигнат и одвојат ткивата на телото, што му олеснува на терапевтот за спортска масажа да пристапи и да манипулира со мускулите. Ова може да овозможи подлабока и поефикасна масажа, која може да помогне да се разложат адхезиите и ткивото на лузни, да се ублажи болката и да се подобри флексибилноста.
Многу спортисти, вклучително и гимнастичари, пливачи и боксери користат суви вендузи за да ја ублажат тензијата во нивните мускули и да му помогнат на нивното тело да заздрави побрзо. Можеби сте забележале карактеристични мали, кружни модринки на спортистите кои учествуваат наОлимписките игри. Ова се местата каде што се нанесени чашите и обично е безболна.

Дополнително, зголемената циркулација и лимфната дренажа обезбедена со вендузи може да помогне да се исфрли метаболичкиот отпад и токсините од мускулите, што може да помогне да се намали воспалението и да се промовира побрзо закрепнување. Ова може да им помогне на спортистите да се претстават најдобро и побрзо да се опорават од интензивните тренинзи или натпревари.

Како заклучок, спортската масажа и вендузите се ефективни терапии сами по себе, но кога се користат во комбинација, тие можат да обезбедат уште поголеми придобивки за спортистите и активните поединци. Со подобрување на циркулацијата, ублажување на болката и напнатоста и промовирање на заздравување, спортската масажа и вендузи може да им помогнат на спортистите да се покажат најдобро и да останат здрави и без повреди.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.