Напредно
Пребарување

Терапијата со масажа е холистички и природен пристап кон управувањето со дијабетесот кој добива признание за бројните придобивки. Иако масажата не треба да ги замени традиционалните медицински третмани за дијабетес, таа може ефикасно да ги надополни. Во оваа статија, ќе истражиме зошто треба да размислите да вклучите масажа во вашиот план за управување со дијабетес, придобивките што ги нуди и кој може безбедно да ги изведува овие масажи.

 

1.Зошто треба да направите масажа за дијабетес?

 

Дијабетесот е хронична состојба која погодува милиони луѓе ширум светот. Управувањето со дијабетесот ги надминува само лековите и диетата; тоа вклучува промени во животниот стил за одржување на оптимално здравје. Една таква промена на животниот стил е редовната терапија со масажа. Еве неколку убедливи причини зошто треба да го земете во предвид:

 

а. Намалување на стресот: Дијабетесот може да биде емоционално и ментално предизвикувачки. Стресот поврзан со управувањето со нивото на шеќер во крвта, лековите и потенцијалните компликации може да влијае на вашата целокупна благосостојба. Терапијата со масажа е позната по својата способност да ги намали стресните хормони како кортизолот, промовирајќи релаксација и ментална јасност.

 

б. Подобрена циркулација на крвта: Дијабетесот може да доведе до проблеми со циркулацијата, што може да резултира со проблеми како вкочанетост и пецкање во екстремитетите. Масажата  го стимулира протокот на крв, помагајќи да се ублажат овие непријатности и да се промовира севкупната подобра циркулација.

 

в. Намалени нивоа на шеќер во крвта: Иако не е замена за инсулин или други лекови, некои студии сугерираат дека редовната масажа може да помогне да се подобри чувствителноста на инсулин.

 

г. Олеснување на болката: Многу лица со дијабетес страдаат од невропатија или мускулно-скелетни болки. Терапијата со масажа може да ги ублажи овие непријатности со намалување на мускулната тензија и промовирање на релаксација, што доведува до подобрување на управувањето со болката.

 

2. Кој може да ја изврши масажата?

Масажата за дијабетес секогаш треба да ја врши обучен и квалификуван терапевт за масажа. Овие професионалци имаат знаење и експертиза да обезбедат безбедни и ефективни масажи, земајќи ги предвид сите специфични грижи поврзани со дијабетесот.

Од суштинско значење е отворено да комуницирате со вашиот терапевт за масажа за дијагнозата на дијабетес и сите поврзани прашања. Тие потоа можат да ја прилагодат масажата на вашите специфични потреби, обезбедувајќи безбедно и пријатно искуство.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.