Напредно
Пребарување

Карпал тунел синдром е предизвикан од притисок врз медијалниот нерв. Медијалниот нерв поминува од подлактицата, преку каналот во зглобот (карпален тунел) се до раката. Обезбедува чувство на дланката, на палецот и прстите, освен малиот прст. Исто така, емитува нервни сигнали за движење на мускулите околу палецот.

Кога медијалниот нерв е компресиран, симптомите може да вклучуваат вкочанетост, пецкање и слабост во раката и раката.

Симптоми

Симптомите на синдромот на карпален тунел обично започнуваат постепено и вклучуваат:

 

 • Пецкање или вкочанетост. Може да забележите пецкање и вкочанетост во прстите или раката. Обично се засегнати палецот и показалецот, средниот или прстенестиот прст, но не и малиот прст.
 • Чувството може да патува од зглобот до раката. Овие симптоми често се појавуваат додека го држите воланот, телефонот или весникот или може да ве разбудат од сон.
 • Многу луѓе ги „тресат“ рацете за да се обидат да ги ублажат симптомите. Чувството на вкочанетост може да стане константно со текот на времето.
 • Слабост. Може да почувствувате слабост во вашата рака и да испуштите предмети. Ова може да се должи на вкочанетоста во вашата рака или слабоста на мускулите на палецот што стискаат, кои исто така се контролирани од медијалниот нерв.

Физиотерапија:

Физиотерапијата е корисна за повеќето заболени од карпал тунел синдром, особено кај пациенти со благи до умерени симптоми.

Физикална терапија:

Криомасажа

УЗ и сонофореза и субаквално

Електротерапија ( DD, IF, EF, TENS)

Мануелна масажа

Акупунктура

Кинезитерапија

Вежби активни за шака и прсти

Прогресивни вежби за јакнење на екстензорите на шака и прсти, посебно палецот

Носење на ортоза. Одржувањето на зглобот во права или неутрална положба го намалува притисокот врз нервот во карпалниот тунел.

3 коментари

 •  1 година пред

  Здраво!!
  Имам карпал тунел веќе три години мислам дека веќе ми е во подмината фаза по изгледот на шаката.. дали во оваа фаза е потребна операција или можи од горе наведеното да се ублажи болката и вкочанетоста.. би ми било драго да ми кажете ваше мислење

  •  1 година пред

   Третманот на карпален тунел синдромот треба да се избере со оглед на стадиумот на болеста и сериозноста на симптомите .Хируршкиот третман се препорачува само кога има сериозно оштетување на нервот медианус што вклучува трајна сензорна и моторна загуба констатирани со електродијагностика (EMG). Сепак претходно е потребно да се исцрпат сите можности за не хируршко лекување (физиотерапија,медикаментозен третман…)

 •  3 месеци пред

  Trnenje i bolki vo sakite cuvstvo kako da drzam zar vo racete i bolku pretezno noke nepodnoslivi bolki koi se naizmenicni traat nekoe vreme ke snema i pak pcnuvat misla deka problem so ramenata e istiot i koga nemam bolka ako se zavrtam na strana na ramoto pocinja peckanje i za minut zar i bolki

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.