Напредно
Пребарување

⛑️👉 Вежби за остеоартритис 👈⛑️ 🔸

Остеоартритисот, познат и како дегенеративна болест на зглобовите (, е најчест тип на артритис.

Остеоартритисот веројатно ќе се развие како што луѓето стареат. Промените кај остеоартритисот обично се случуваат бавно во текот на многу години. Воспалението и повредата на зглобот предизвикуваат коскени промени, влошување на тетивите и лигаментите и распаѓање на ‘рскавицата, што резултира со болка, оток и деформитет на зглобот.

 Приближно 80% од постарите возрасни лица, на возраст од 55 години и постари, имаат знаци за остеоартритис на рентген. Од нив, околу 60% имаат симптоми. Се проценува дека 240 милиони возрасни луѓе во светот имаат симптоматски остеоартритис, вклучително и повеќе од 30 милиони возрасни во САД.

Постменопаузалните жени имаат зголемена инциденца на остеоартритис на коленото во споредба со мажите.

Овие вежби можат да ви помогнат да ги намалите шансите за зголемување на сериозноста на остеоартритисот и да закрепнат на ниво на коски.✅

https://www.youtube.com/watch?v=FBqxjYvnUI8

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.