Напредно
Пребарување
  1. Дома
  2. едукативни
Истегнување во зглобот на лактот

Истегнување на лактот претставува состојба каде што лигаментите на лактот се истегнати или делумно скинати. Напукнатиот лигамент може да предизвика нестабилност во зафатената регија. Траум...

Третман на смрзнато рамо

  Рамото е без сомнение клучот за движењата на целата рака. Доколку имате некаков проблем, болка или непријатност во таа област, тогаш функцијата на целата рака ќе биде оштетена. Едно од на...

Физиотерапија после артроскопија на колено

Артроскопија („arthroscopy – no problem surgery“) е ортопедска ,хируршка техника со која можат да се извршат повеќе зафати во зглобниот простор за донесување на дијагноза а воедно и соодветен третман на е...

Апликација на хијалуронска киселина

  Хијалуронот (исто така наречен хијалуронска киселина, или хијалуронат) е природно биохемиско соединение, широко присутно во сврзното, епителното и нервното ткиво и е составен дел од нив...

Што е тоа миофасцијална релаксација (МФР) ?

Што е Фасција Фасцијата најлесно се опишува како еластична обвивка од сврзно ткиво што ги опкружува сите структури во телото - од крвните садови, преку нервите, органите, коските, д...

САКРОИЛИИТИС – ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ТРЕТМАН

Што е сакроилиитис? Сакроилиитис претставува воспаление на еден или двата сакроилијачни зглобови. Овие два зглобови се наоѓаат на местото каде што сакрумот (триаголниот дел н...

Тендинитис на двоглавиот мускул на надлактицата (m. biceps brachii)

Тендинитис на двоглавиот мускул на надлактицата (m. biceps brachii)   Бицепсот (m. biceps brachii) претставува мускул на надлактицата кој што има две глави. Тие се наречени долга и кратка глава....

Третман со акупунктурни игли – Dry needling

Dry needling претставува ефикасна медицинска метода, која се користи за третирање на мускулна болка преку стимулирање на нервите во мускулите и меките ткива со акупунктурни игли, што дов...

Гонартроза – конзервативно лекување

Гонартроза – конзервативно лекување Поимот остеоартритис ( гонартроза ) на  коленскиот зглоб подразбира примарни или секундарни  дегенеративни промени на зглобната рскавица кој...