Напредно
Пребарување

Физичка активност после PRP терапија

Кога можам да продолжам со физичка активност?

Најважниот дел од секоја терапија со матични клетки е да се придржувате до ограничувањата по постапката, кои ви се напоменете пред спроведување на процедурата. За постапката да има најдобри шанси да донесе трајна корист, лекарите препорачуваат:

  • Без антиинфламаторни лекови минимум (пожелно) 6 недели
  • Одморете ги првите 24-48 часа, но немојте да лежите
  • Започнете со физикална терапија во рок од 4-6 дена

 

Првата и втората недела  ограничете се на лесни активности и задачи од секојдневниот живот. Ќе ве боли, но подобро е да се движите отколку да бидете целосно неактивни. Користете ја болката како водич. Во раните недели од регенеративното заздравување, природниот воспалителен процес на вашето тело ќе користи цитокини, леукоцити, протеини и воспаление за да создаде „скеле“ за да се врзат клетките. Клетките штотуку почнуваат да се формираат и се делат, па затоа избегнувајте преоптоварување, стружење или компресија на зглобот кадо што било инјектирано. Избегнувајте премногу скали ако е можно (ова важи за инјекции на колкот и коленото), а повремено ограничете го и кревањето на предмети од 5-10 килограми. Без трчање или кревање тежина првите две недели! Минимизирајте го оптоварувањето, силите на притисок и вртежниот момент на зглобовите и дисковите. Обемот на движења и нежни вежби за истегнување се соодветни. Бавното и лесно одење може да биде многу корисно за да се минимизира болката кај пациентите со ‘рбетот. Управувајте со болки во мускулите и грчеви со топлина (топол туш, грејна подлога) и воспаление од процедура со мраз. НЕ УПОТРЕБУВАЈТЕ нестероидни антиинфламаторни лекови!! Потребен ви е воспалителниот процес на вашето тело за да помогне во заздравувањето. Одење во базен е убав начин да се добие некое движење; може да ги растовари вашите зглобови и да ве смирува. Можете да влезете во базенот откако ќе се излечат местата за инјектирање. Може да биде потребен кинезиотејпинг за да ви помогне да ја контролирате болката. Не е невообичаено да имате зголемена болка во ткивата и зглобовите од процедурата. Блага до умерена болка е прифатлива за неколку дена и може да трае до 2 недели, но силната болка не е. Ако вашата болка стане силна или не можете да ја контролирате со горенаведените препораки, контактирајте го вашиот лекар. (Потребен е последователен преглед после втората недела)

Третата и четвртата недела избегнувајте повторувачки вежби со оптоварување, како што се одење по скали, трчање или кревање тежина. Може да пешачите, да користите велосипед за вежбање или елипсовидна машина или да пливате или пешачите во базенот. Овие вежби имаат минимално оптоварување или удирање на зглобовите. Чувајте ги сите тренинзи на помалку од 50 проценти од нормалното пред третманот . Дајте им време на новите матични клетки да се всадат во заздравувачките ткива. Продолжете со претпазливост; зголемете ја активноста само во границите на болката. „Ако ве боли, не правете го!“ Одржувајте нормален опсег на движења во областите со инјектирање со нежни вежби. Јога, истегнување, пилатес, таи чи и бавно одење се совршени. Доколку е потребно, продолжете да управувате со воспалението со мраз и лекови против болки според упатствата. Ако болката опстојува и не реагира на други лекови или третмани, може да започнете да земате нестероидни антиинфламаторни лекови по четвртата недела, но избегнувајте ги ако можете, претпочитаме да почекате до 6 недели за повторно да започнете. Контактирајте го вашиот ортопед  ако сè уште имате болка или потешкотии со вашето заздравување.

Петтата и шестата недела бидете внимателни со скокање или вежбање со компресија и избегнувајте стружење на зглобовите. Нема пешачење по нагорнини или тежок, нерамен терен. Искачувањето по ридови може да се чувствува добро, но спуштањето е тешко за нестабилен зглоб. Продолжете со вежбите за стабилизација на целото тело . Можеби ќе почнете да ја зголемувате отпорноста со кревање тежина, но сепак бидете внимателни. Вашите матични клетки градат ново ткиво и имаат потреба од проток на кислород/крв преку нежни вежби, но не можат да толерираат да бидат под стрес од премногу вежбање. Може да продолжите со стационарен велосипед, елипсовиден, истегнување, јога, пилатес и пливање. Избегнувајте компресивни вежби, како што се притискање над глава, кревање на тегови на рамениците, држач за чучњеви, притискање на лежечка нога, , извртување, повторливо флексирање/продолжување, мртви кревања, чисти и грчеви, kettle bells преку ниво на рамо, скокање итн. Ако сè уште чувствувате болка, откажете се од активноста и продолжете да користите мраз. (Потребен е преглед по 6 недели)

Седмата и осмата недела може да започнете со лесни вежби за трчање на рамномерен и мек терен, лента за трчање или патека. Сè додека немате болка, можете полека да напредувате кон вашиот нормален тренинг, но никогаш до точка на болка во областа на инјектирање. Поставете се за успех со одржување на одреден аеробен капацитет без да ги повредите новите младешки матични клетки. Избегнувајте стружење или прекумерно компресивни вежби. Продолжете да го зголемувате зајакнувањето на телото и зглобовите за оптимална стабилизација. Продолжете да користите мраз за болка и воспаление по потреба.

Помеѓу третиот и шестиот месец матичните клетки сега се во својот врв на исцелувачки потенцијал; помогнете им да ве излечат со тоа што нема да претерувате. Одење, возење велосипед, јога, истегнување и лесни тежини се соодветни. Бидете внимателни со трчање на далечина. Зајакнете се за да ги поддржите зглобовите. Продолжете да внимавате со активноста на компресија, извртување, скокање и повторувачки движења. Размислете за физикална терапија ако ви треба насоки за правилно вежбање за да ги заштитите зглобовите и местото на инјектирање додека продолжувате да заздравувате. Направете преглед кај вашиот ортопед после  третиот месец.

 

Резиме

Во раните фази на закрепнување по инјектирањето (недели 1-4), може да започнете со нежно миофасцијално ослободување, кинезиотејпинг, нежно истегнување, вежби со норамален обем на движење, изометрија и вежби за стабилизација . Стационарни велосипеди, или други слични уреди и пливање се прифатливи во почетокот на фазата на опоравување .(Пливањето треба да се избегнува додека не се залечат раните). Избегнувајте влечење, големо оптоварување или отпор и НСАИЛ првите четири недели од закрепнувањето.

Терапевтски ултразвук и друга електростимулативна терапија не се препрепораува во овој период. За 4-8 недели, можете да напредувате кон поголема активност и постепено да додавате повеќе отпор и  оптоварување на тренинзите. Ова е одлично време за инкорпорирање на основна јога, пилатес,дигање на мали тежини, со постепено зголемување на отпорот (50-75% од тренинзите пред инјектирање).

 

Избегнувајте какво било насилно ротирање или рачна манипулација на третираните зглобови. Запомнете дека доброто заздравување во првите два месеци по процедурата ќе ви даде најдобра шанса за успех. Клетките се кревки и треба да бидете претпазливи да не ги преоптоварите или да предизвикате премногу стрес или стружење врз нив.

Најчесто се  препорачуваат други видови на конзервативна нега за да се врати нормалната биомеханика. Ова може да вклучува физикална терапија, зајакнување на одењето/стисокот, различни типови на миофасцијално ослободување и специфични домашни вежби.

Секој случај е уникатен и несаканите ефекти се различни за секој човек. Некои пациенти може да доживеат повеќе болка и воспаление од другите. Одредени зглобови и делови од телото може да бидат поболни за инјектирање, како што се глуждовите/палците/прстите. Очекувајте различни степени на болка во првите неколку дена по процедурата и лекувајте со мраз и пропишани лекови доколку е потребно.

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.