Напредно
Пребарување

Бурзитисот на коленото е состојба во која една или повеќе бурзи во коленото стануваат воспалени. Бурзите се мали течни течни кесички кои помагаат во заштитата и омекнувањето на ударот помеѓу тетивите и коските. Има 11 бурзи на коленото. Четирите најпогодени бурси на коленото се супрапателарната бурса(suprapatellar bursa), предпателарната бурса(prepatellar bursa), интрепателарната бурса(intrepatellor bursa) и пес ансеринус бурса(pes anserinus bursa).

Бурзитисот на коленото најчесто е предизвикан од повреди на пателарната регија, како што е пад или директен удар. Бурзитис може да се случи и на левото и на десното колено, иако може да добиете бурзитис на десното колено без да го зафатите левото колено и обратно. Локацијата каде што добивате бурзитис зависи од тоа која бурса е воспалена.

ВЕЖБИ ЗА БУРЗИТИС НА КОЛЕНО

Вежбите за бурзитис на коленото можат да помогнат да се излечи бурзитисот на коленото, но треба да се праша лекар дали вежбите за бурзитис на коленото се во ред да се прават според сериозноста на бурзитисот на коленото. Ако лекарот ги одобри вежбите на коленото за бурзитис, тие може да се користат како добар метод за закрепнување на бурзитисот на коленото.

  1. Истегнување на задниот дел од надколеницата (хамстринзи) – Легнете на грб со задникот блиску до вратата. Истегнете ја неповредената нога директно пред вас на подот низ вратата. Подигнете ја повредената нога и потпрете ја на ѕидот до рамката на вратата. Задржете ја ногата колку што е можно исправена. Треба да почувствувате истегнување во задниот дел на надколеницата. Држете ја оваа позиција 15 до 30 секунди. Повторете 3 пати.
  2. Истегнување на задниот дел од подколеницата(листови) – Застанете свртени кон ѕид со рацете на ѕидот приближно на висината на очите. Држете ја повредената нога назад со петата на подот. Држете ја другата нога напред со свиткано колено. Свртете го задното стапало малку навнатре . Полека навалете се во ѕидот додека не почувствувате истегнување во задниот дел од подколеницата(листови). Држете го истегнувањето 15 до 30 секунди. Вратете се на почетната позиција. Повторете 3 пати. Правете ја оваа вежба неколку пати секој ден.
  3. Истегнување на квадрицепсите – Прицврстете се држејќи ја едната рака до ѕидот. Со другата рака, фатете го глуждот на повредената страна и повлечете ја петата кон задникот. Не го наведнувајте и не вртете го грбот. Држете ги колената заедно. Држете го ова истегнување 15 до 30 секунди.
  4. Истегнување на адуктор на колкот: Легнете на грб. Свиткајте ги колената и ставете ги стапалата рамно на подот. Нежно раширете ги колената, истегнувајќи ги мускулите на внатрешната страна на бутовите. Држете го истегнувањето 15 до 30 секунди. Повторете 3 пати.
  5. Quad setsСеднете на подот со повредената нога исправена и другата нога свиткана. Притиснете го задниот дел од коленото на вашата повредена нога на подот со затегнување на мускулите на горниот дел од бутот. Задржете ја оваа позиција 10 секунди. Опуштете се. Направете 2 сета од 15.
  6. Heel Slide – Седнете на цврста површина со нозете исправени пред вас. Полека лизгајте ја петата на стапалото на повредената страна кон задникот со повлекување на коленото кон градите додека ја лизгате петата. Вратете се на почетната позиција. Направете 2 сета од 15.
  1. Директно подигање на ногата(Straight leg raise): Легнете на грб со нозете исправени пред вас. Свиткајте го коленото на неповредената страна и ставете го стапалото рамно на подот. Затегнете го бутниот мускул на повредената страна и подигнете ја ногата околу 20cm од подот. Чувајте ја ногата исправена, а бутниот мускул стегнат. Полека спуштете ја ногата назад на подот. Направете 2 сета од 15.

 

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.