Напредно
Пребарување
  1. Дома
  2. информативни
Повреди на Р’бетниот мозок

  Повреди на Р'бетниот мозок   Повреда на 'рбетниот мозок се јавува кога има оштетување на' рбетниот мозок, што резултира со губење на функција, чувство или мобилноста под нивото на по...

Ефектите од психолошкиот стрес врз мускул трапезиус

Ефектите од психолошкиот стрес врз мускул трапезиус🧘 1. Зголемена мускулна тензија: Стресот го активира ослободувањето на кортизол и адреналин, иницирајќи одговор на телото „бори се или б...

Мускул на Терес минор/Teres minor

Мускул Teres minor  Teres minor е  клучна компонента на ротационата манжетна на рамото и игра витална улога во подвижноста и стабилноста на раката. Сепак, тој е подложен на развој на тригер т...

Улогата на компресивните чорапи во физиотерапијата: придобивки и употреби

Улогата на компресивните чорапи во физиотерапијата: придобивки и употреби ✔️⬇️❓ Компресивните чорапи играат витална улога во физиотерапијата, помагајќи во различни аспекти на рехабили...

Бекерова циста

💢 Бекеровата циста, позната и како поплитеална циста, е оток исполнет со течност што се формира зад коленото. Често е резултат на основните состојби како артритис на к...

Пириформис синдром

💢 Пириформис синдром ▪️Тоа е состојба во која мускул пириформис го компресира ишијатичниот нерв, предизвикувајќи симптоми на ишијас по должина на на долниот екстремитет. ▪️Нормално, и...

Анатомија и функција на црниот дроб

💢 Анатомија и функција на црниот дроб Црниот дроб ги регулира повеќето хемиски нивоа во крвта и излачува производ наречен жолчка. Ова помага да се однесат отпадните производи од црниот дро...

ASTHMA – АСТМА

Астмата е состојба во која вашите дишни патишта се стеснуваат и отекуваат, што доведува до тешкотии во дишењето. Исто така, може да предизвика: - ** Кашлање ** - ** Свирење** (звук на свирење кога и...

Категории: