Напредно
Пребарување
  1. Дома
  2. Архиви
Рехабилитација кај посттрауматско стресно пореметување – Денис Арсовски

PTSP претставува продолжена или оптеретена реакција на екстремно трауматско искуство, што резултира со следните симптоми: Симптоми на повторно доживување на траумата: Се јавуваат...

Работна терапија кај лица со пореметување на волјата

Волјата претставува процес предизвикан од свесна или подсветна мотивација, промислување, донесување на одлуки и исполнување на поставените цели или пак кочење, одолговлекување или отфрлање...

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ВО ПСИХИЈАТРИЈА – ДЕНИС АРСОВСКИ

Рехабилитацијата во психијатријата претставува тежок и сложен процес кој се состои од оспособување на лицата со психички хендикеп да се доведат до состојба на психичко здравје, односно до с...

СПИРАЛНА ФРАКТУРА НА ПОТКОЛЕНИЦАТА

Претставува повреда која може да се добие во прилика на скијање. Најчесто се случува кога при пад на скијашите не се откачат везовите, па скијата го продолжува ротационото движење додека сеуш...

СКИЈАЊЕ И ПОВРЕДА НА ЛИГАМЕНТИ ВО КОЛЕНОТО

АCL или предниот вкрстен лигамент, е лигамент кој е сметен во коленото. Тој е главен конектор на фемур (бедрената коска) и тибијата (голеницата) и е еден од клучните компоненти за стабилност, но ...

Причини за болка во коленото

Дали болката во коленото често Ве спречува да трчате? Дали болката во едното или двете колена некогаш Ве натерале да ја скратите патеката на трчање? Болката во коленото е многу честа поплака к...

НАЈЧЕСТИ ПРОВРЕДИ ПРИ СНОУБОРДИНГ (И НИВНА ПРЕВЕНЦИЈА)

Сноубордингот најчесто се смета како еден од помладите зимски спортови. Започна во 1960-тите, кога инженерот Њерман Попен ги прицврсти двете скии заедно за да и помогне на својата ќерка да науч...

Најчести повреди во кошарката и нивна превенција

Кошарката може да ви даде добар тренинг без разлика дали ја правите рекреативно, играте во училишниот кошаркарски тим или сте професионален играч. Но, како и секоја активност, и при овој вид н...

МЕТАТАРЗАЛГИЈА

Метатарзалгијата претставува вообичаена повреда настаната од прекумерна употреба, опишана како болка во предниот дел на ногата, што е поврзана со зголемен стрес на метатарзалните коски. Мет...

НАЈЧЕСТИ ПОВРЕДИ ВО ОДБОЈКАТА И НИВНА ПРЕВЕНЦИЈА – PT Sci Денис Арсовски

Одбојката претставува одличен спорт за играчи од сите возрасти. Но, како и секој спорт, може да резултира со повреди. Поголемиот дел од повредите во одбојката генерално може да се класифицира...