Напредно
Пребарување

АCL или предниот вкрстен лигамент, е лигамент кој е сметен во коленото. Тој е главен конектор на фемур (бедрената коска) и тибијата (голеницата) и е еден од клучните компоненти за стабилност, но и флексибилност на коленото.

Повредите на предниот вкрстен лигамент се предизвикани од повеќе фактори. Најчеста е трауматската сила што се нанесува на коленото во моментот на извртување, предизвикувајќи присилна хиперекстензија (свиткување на коленото нанадвор). Скијачите особено се подложни на овој вид на повреди кога слетуваат со скокови и при паѓање со свртување. Повредата може исто така да настане и како контактна сила, при удар на предната страна или странично на коленото. Конечно, повредите на предниот вкрстен лигамент може да се случат за време на падот кај почетниот скијач, кога шините за скии не се ослободени.

Најчестиот звук што се слуша кога има тешка повреда на предниот врстен лигамент е звучен ‘’поп’’ во моментот на удар веднаш проследен со кратка и остра болка. Вообичаени се оток, болка и нестабилност на коленото. За најлесно дијагностицирање при расцеп на предниот вкрстен лигамент, најверодостојна метода е МР (магнетна резонанца).

Повредата е сериозна (кога станува збор за расцеп на предниот вкрстен лигамент) и обично бара хируршка реконстркција кај спортистите. За среќа, најнапредната уметност во 90-тите години е дека скијач, по правилно направена реконструкција на предниот вкрстен лигамент може да се врати на скијање во рок од една година.

Во зависност од тежината на повредата, закрепнувањето може да вклучува вежби, компресивни завои или хирушка реконструкција на лигаментите. Првичниот третман при акутна повреда на предниот вкрстен лигамент вклучува мраз, антиинфламаторни лекови и физикална терапија која е насочена кон враќање на опсегот на движење на повреденото колено.

Општо, постои долг период на опоравување. Терапијата ќе започне за неколку дена и ќе напредува со текот на месеците се додека вежбите со ниска фрекфенција може да се направат со било кој интензитет.

Постојат неколку работи кои може да се направат пред и по сезоната на скијање за да се намали ризикот од повреда на предниот вкрстен лигамент:

  • Правење на вежби за кондиционирање и зајакнување на квадрицепс пред за започне сезоната на скијање. Ова е број еден заштита.
  • Скијајте полесно при крајот на денот, обично кога чувствувате замор. Избегнувајте тешки патеки, магли или брзо скијање на мраз. Скијајте полесно во попладневните часови.
  • Правете редовни вежби за истегнување на внатрешната група на мускулите на надколеницата, квадрицепс, колкот, грбот и рамото. Колку повеќе правете истегнување на овие групи на мускули, помал е ризикот за повреда.
  • Користете опрема што ви одговара според телото и е соодветно зацврстена.
  • Проверете ги шините за зацврстување и напнатоста за ослободување. Не поставувајте ги премногу затегнати.
  • Користете додатоци во исхраната со цел зајакнување на мускулатурата и зглобовите на база на природни состојки. Високопрепорачан продукт особено кај спортисти е FLEXOFYTOL со ветувачки резултати.

 

  • Овој препарат помага за закрепнување од повреда или превенирање доколку се користи пред или за време на спортот.
  • Честопати се одбираат хемиски формирани лекови за намалување на болка, но тоа не е решение. Со нив следат и други несакани ефекти најчесто на ГИТ. Во нив не е решението!
  • Превенцијата за повредите настанати на лигаменти треба да се бараат во некои суплементи кои дејствуваат антиинфламаторно. Од сите овие претходно наведени, куркумата претставува еден ефикасен начин за комплетна подвижност на мускулатурата, како за мускулите така и за зглобовите.

 

FLEXOFYTOL со својата сама содржина не дозволува комплетно куркуминот да се елиминира од организмот, затоа се препорачува како додаток во исхрана кај сите спортисти кои рекреативно се занимаваат со некој спорт. Целта на овој додаток е зајакнување на сите компоненти кои се опфатени при повредата.

FLEXOFYTOL е препарат кој во својата формулација содржи куркумин кои има висока биорасположливост. Тоа значи дека има голема искористливост на активните компоненти на препаратот од телото и исто така брз антиинфламаторен ефект. FLEXOFYTOL има 1350 пати поголема концентрација во крвта споредено со препарат во кој има обична куркума во прав.

Препаратот е со докажани здравствени бенефити кај сите имаат потреба од намалување на болката после одредена повреда. Безбеден препарат без несакани ефекти и после долготрајна употреба.

FLEXOFYTOL има докажан уникатен механизам на дејство кој спречува создавање на медијатори на инфламација, што резултира со намалување на болката и намалено оптоварување на зглобовите

 

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.