Напредно
Пребарување

Ефектите од психолошкиот стрес врз мускул трапезиус🧘

1. Зголемена мускулна тензија: Стресот го активира ослободувањето на кортизол и адреналин, иницирајќи одговор на телото „бори се или бегај“, што резултира со напнатост во мускул трапезиус. Овој мускул е клучен за стабилизирање на вратот и рамената под стрес.

2. Непријатност и болка: Постојата напнатост на мускул трапезиус може да еволуира во постојана непријатност и акутна болка. Ова негативно влијае на држењето на телото, го нарушува спиењето и ги попречува секојдневните активности, што на крајот го нарушува севкупниот квалитет на животот.

3. Хронични мускулно-скелетни состојби: Тековната напнатост предизвикана од стрес може да доведе до развој на хронични состојби, вклучувајќи тензични главоболки и нарушувања кои ја загрозуваат мобилноста и структурниот интегритет на телото.

Препознавањето на овие специфични ефекти ја нагласува важноста од спроведување на ефективни стратегии за управување со стресот. Ваквите мерки се од суштинско значење за одржување на здравјето на  мускул трапезиус и за обезбедување на целокупната физичка благосостојба.

2 коментари

  •  4 недели пред

    POCITUVANI

    JAS PRED 2 GODINI IMAV ,SOOBRACAJKA MEGJUTOA NE POMINAV SO TELESNI POVREDI OSVEN NA DESNATA NOGA ,IMAV MALA POVREDA,OD TOGAS, PA NAVAMO JAS IMAM GOLEMI BOLKI VO NOGATA ,PRVO NA EDNATA SEGA I NA DVETE,POGOTOVO KOGA KE SEDAM PODOLGO VREME NA STOLICA,bodejki takva mi e rabotata ,dodeka proodam ima golemi teskotii,neznam so nisto nemam probano osven so nekoi lekovi ,za rbetot ..NEURONAL,,IZA BOLKI DUO RAPTEN,moeto prasane e dali e potrebna nekoja masaza ili druga terapija …..BLAGODARAM

    •  3 недели пред

      почитувани , контактирајте го авторот на текстот за повеќе информации за вашиот проблем

Остави го твојот коментар.

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Напомена!

Целата содржина припаѓа на авторот и е во целосна негова сопственост и одговорност. Сите содржини се заштитена врз основа на правото за лична и интелектуална сопственост и сродните права. Доколку приметите злоупотреба, дискриминација и навредливи содржини, слободно контактирајте не.